Vergroen je tuin met de behaagactie: bestel nu

Behaag…Natuurlijk is inmiddels 30 jaar oud, nog steeds springlevend en meer dan ooit nodig! Het promoten om voor- en achtertuinen vogel- en dus ook bijen- en vlindervriendelijker in te richten blijft het belangrijkste streefdoel. Sinds de start van de campagne in 1994 heeft Behaag..natuurlijk zonder enige twijfel al enorm veel leven in kleine en grote tuinen gebracht. Maar het kan nog beter, met steeds meer levende tuinen. Wat is er trouwens leuker dan tijdens het ontbijt of tijdens het middageten van op het terras of vanachter het raam naar de vogels in de tuin te turen? Elke dag opnieuw en je kan er uren naar kijken…

Zorg er wel voor dat de vogels in je tuin een veilig plekje hebben om naartoe te vliegen. Een boom of enkele opgaande struiken kunnen al volstaan. Een meidoorn is een topsoort voor elke tuin. Een klein rommelhoekje is eveneens een weldaad voor vogels. Roodborstjes, winterkoningen en heggenmussen houden ervan om daarin op zoek te gaan naar spinnetjes en wormpjes. Het promoten van een vogel-, bijen- en vlindervriendelijke tuin en het aanplanten van streekeigen bomen en struiken heeft zonder twijfel enorm veel leven in grote en kleine tuinen gebracht. De fruitboomsoorten die te koop worden aangeboden kennen allen een formidabele bloei, een waar eldorado voor wilde bijen en hommels. Terwijl het fruit, al dan niet afgevallen, een belangrijke voedselbron is voor vogels en vlinders.

Er wordt opnieuw veel aandacht geschonken aan de promotie van streekeigen en autochtoon plantmateriaal.

Welke planten?

Haagpakketten:

Er worden 13 verschillende pakketten aangeboden, naargelang de ruimte die u wenst te beplanten. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog. (De taxus is lager, zie verder).

Pakket 1: Houtkant

Wie over voldoende ruimte beschikt (een strook van ongeveer 20 m lang en 3 m breed), kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt, met een kapbeurt om de 5 à 10 jaar.

Soorten: zomereik, haagbeuk, winterlinde, zoete kers, vogelkers, lijsterbes

12 planten: 6 soorten, 2 planten per soort, goed voor 20 m.

Prijs: €16

Pakket 2: Houtkant natte gronden

Een houtkant zoals pakket 1, maar met soorten die prima groeien in een vochtige bodem.

Soorten: zwarte els, waterwilg, Gelderse roos en hazelaar.

12 planten: 4 soorten, 3 planten per soort, goed voor 20 m.

Prijs: €16

Pakket 3: Geschoren (doornloze) haag

Een echte omheiningshaag, waarvan de hoogte afhankelijk is van zijn functie. Deze haag wordt meestal tweemaal per jaar gesnoeid: voor en na de zomer. Daardoor kan men de haag de gewenste vorm geven, zodat deze weinig ruimte inneemt. Bloemen en bessen krijgen echter geen kans uit te groeien.

Soorten: wilde liguster, veldesdoorn, fladderiep, rode kornoelje, haagbeuk en Gelderse roos.

24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m.

Prijs: €31

Pakket 4: Doornhaag

Ondoordringbare haag die een prima afscherming vormt. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming.

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, egelantier, hondsroos.

24 planten: 4 soorten, 6 planten per soort, goed voor 8 m.

Prijs: €29

Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag

Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Door minimale snoei in het najaar om de 2 jaar zullen de struiken uitbundig bloeien en vruchten dragen, wat heel wat vogels aantrekt. Door de variatie in soorten is bloei verzekerd tot in de zomer. Deze haag kan naargelang het snoeiritme 1 à 2 m breed worden.

Soorten: sleedoorn, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, gele kornoelje, sporkehout en kardinaalsmuts.

24 planten: 6 soorten, 4 planten per soort, goed voor 8 m.

Prijs: €31

Pakket 6: Veldesdoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, geschikt als geschoren tuinafrastering. Ondanks de naam heeft deze haag helemaal geen doornen of stekels. De veldesdoorn wordt ook Spaanse aak genoemd. Mooi fijn blad met opvallende herfstkleur. Daar deze plant vrij humusrijke grond vraagt, is hij minder geschikt voor echte zandgronden.

Soort: veldesdoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m.

Prijs: €34

Pakket 7: Meidoornhaag

Haag bestaande uit één plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant komt ook tot bloei, indien hij kortgeschoren gehouden wordt. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten. De rode bessen worden gegeten door allerlei vogelsoorten zoals onze wintergasten: kramsvogel en koperwiek.

Soort: eenstijlige meidoorn - 25 planten, goed voor 6,25 m.

Prijs: €28

Pakket 8: Bijenbosje

Een bosje of een haag waarbij vooral aan nectar- en pollenopbrengst wordt gedacht. Dat hebben onze wilde bijen immers nodig.

Soorten: egelantier, hondsroos, sporkehout, veldesdoorn, wilde liguster en zoete kers.

12 planten, 2 planten per soort, goed voor ongeveer 3 m².

Prijs: €16

Pakket 9: Vogelbosje

Dit minipakket is bedoeld voor wie geen haag wenst te planten, maar een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaatsje voor onze vogels.

Soorten: kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, Gelderse roos, rode kornoelje en sporkehout.

5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort, goed voor ongeveer 1,5 m².

Prijs: €7

Pakket 10: Taxushaag

Taxus is een prima alternatief voor buxus aangezien je er zowel kleine als middelgrote hagen mee kan vormen. Taxus kan eveneens als alleenstaande boom worden aangeplant. Wel opletten voor natte bodems, want dit verdraagt taxus niet. Voor het creëren van een lage haag is het aangewezen om de planten meteen na het aanplanten te snoeien waardoor ze zéér vlug de vorm van de haag zullen vormen.

Soort: taxus – 5 planten, goed voor 1,5 m.

Prijs: €11

Pakket 11: Haagbeukenhaag

Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op een hoogte van ongeveer 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met de beukenhaag.

Soort: haagbeuk - 25 planten, goed voor 6,25 m.

Prijs: €28

Pakket 12: Beukenhaag

Het gaat hier om de natuurlijke groene variant. De cultuurvariëteit "rode beuk" wordt niet aangeboden.

Soort: beuk - 25 planten, goed voor 6,25 m.

Prijs: €30

Pakket 13: Ligusterhaag

Liguster is een mooie haagplant die vroeger overal te zien was. Mogelijk is juist om die reden deze haagplant inmiddels minder populair. Eigenlijk best gek, want het is een mooie haagplant met klein blad, dichtvertakt en een frisgroene uitstraling. Vogels zijn er gek op, zowel vanwege de beschutting, als voor de besjes. Liguster groeit vrij snel. En niet onbelangrijk: een ligusterhaag is heel makkelijk in elke gewenste vorm te snoeien.

Soort: wilde liguster - 25 planten. Goed voor 6,25 m.

Prijs: €29

Individuele planten

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken, en zijn ideaal om dit soort constructies te verfraaien en te verlevendigen. Klimplanten "wortelen" niet in de muur. Alleen op oudere en verweerde muren of bij gescheurd en afbrokkelend pleisterwerk kan het gebeuren dat zich wortels ontwikkelen die gebruik maken van de voedingsstoffen in de spleten en zo schade aanrichten.

Prijs: €5/plant

  • Wilde kamperfoelie
  • Bosrank

Knotwilg Salix alba

Een mooie landelijke knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die te koop worden aangeboden, worden geoogst tijdens het knotten van knotwilgen door vrijwilligers van Natuurpunt. Een knotwilgpoot is ongeveer 2,50 m lang en heeft een doormeter van 4 tot 6 cm. Indien deze knotwilgpoot ongeveer 60 cm diep wordt geplant, zal hij uitgroeien tot een volwaardige knotwilg.

Prijs: €5

Bomen

Een hoogstamboom heeft ruimte nodig, zowel bovengronds als ondergronds, daar moet je dus op letten, of de boom in je tuin wel voldoende ruimte heeft om uit te groeien tot een volwassen boom. 

De bomen die te koop worden aangeboden hebben als maat: Spil 200-250, dat betekent dat ze bij aankoop een lengte hebben tussen de 2 meter en 2,50 meter. Er wordt een steunpaal met een lengte van 2.5 meter meegeleverd.

 

Winterlinde Tilia cordata

De winterlinde (of kleinbladige linde) is inheems in Europa. Hij groeit vrij snel als hij jong is en kan een hoogte van meer dan 25 m en een omvang van 10 m bereiken. Dus enkel voor een tuin met veel ruimte! De kleine, welriekende, geelwitte bloemen verschijnen in juli. De sterke zoete geur van de lindebloesem is voor bijen en hommels al op grote afstand te ruiken. De winterlinde is zowel voor de honing als voor de bloesemthee heel bekend. De bomen kunnen kleverig worden, als ze door bladluizen aangetast zijn en een motregen van honingdauw veroorzaken, maar minder dan bij zomerlinde.

Prijs: €26

 

Okkernoot Juglans regia

Met zijn mooie rechte stam en kruin die tot 25 m hoog kan worden, is de okkernotenboom een indrukwekkende boom. Hij is niet geschikt voor een klein stadstuintje, maar in een grote tuin op de buiten is hij zeker op zijn plaats. Met zijn dicht bladerdak is hij de ideale schaduwboom. Vliegen en muggen hebben een hekel aan de aromatische bladeren. Een notenboom in de buurt van je raam garandeert je rustige zomernachten. 

Prijs: €26

 

Fruitbomen

Als je ervoor kiest om een fruitboom aan te planten in functie van de opbrengst, raden we je aan om je vooraf goed te informeren. De bestuiving is erg belangrijk. De aangeboden soorten zijn allen zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met soorten die in de buurt staan, levert een betere oogst op. Meer info: www.fruitbomen.net/bestuiving

De aangeboden fruitbomen zijn de halfstamversie en ze hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte.

De hoogte is ongeveer 2,5 m. Er wordt een steunpaal met een lengte van 2.5 m meegeleverd.

 

Pruim Belle de Louvain

Deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en van een neutrale tot licht kalkrijke goed doorlaatbare grond. De boom bloeit in april met geurende witte bloemen en lokt dan bijen en vlinders. De soort is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met bomen die in de buurt staan levert een betere oogst op.

Prijs: €30

Kers Lapins

In april bloeit deze kersensoort met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde bijen en honingbijen. Deze variëteit is zelfbestuivend, wat belangrijk is als er geen andere kersenboom in de buurt staat. De kersen smaken heerlijk als tussendoortje, maar zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het blad rood tot oranjerood. Net als de meeste kersenbomen heeft deze soort enkele jaren nodig om vruchten te geven.

Prijs: €30

 

Appel Elstar

Deze appelboom bloeit van midden mei tot begin juni, met een zee van licht geurende, lichtroze bloesems. De soort is deels zelfbestuivend. Voor een extra goede opbrengst is de aanwezigheid van een goede bestuiver nodig. Een zomer- en een wintersnoei is een aanrader voor deze soort.

Prijs: €30

Peer Doyenné du Comice

Deze perenboom bloeit van eind april tot half mei met witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. De soort kan zichzelf bestuiven, maar een kruisbestuiving met andere soorten geeft meer en beter gevormde vruchten.

Prijs: €31

 

Hoe kan je bestellen? 

Bestellen kan via het digitaal loket of via een papieren formulier aan het onthaal. Dit formulier dient uiterlijk maandag 16 oktober 2023 ingeleverd te worden.

Uw bestelling is pas definitief als het totaalbedrag volstort is op rekening: BE20 9734 0987 5756 op naam van Milieuraad en met vermelding : uw naam en adres

Bestel hier je pakket

Wanneer kan je de bestelling ophalen?

Op zaterdag 25 november 2023 kan je je bestelling afhalen:

Gemeentewerf Rollebeekstraat 9 achter de brandweerkazerne : en dit tussen 9u en 12u.