Coronavaccin: antwoorden op jouw veelgestelde vragen

Wat

Kan ik zelf de datum en het tijdsstip kiezen?

Ja, je kan uit een beperk aantal tijdsstippen en data het moment kiezen dat het beste bij je past. Je hebt dertig dagen de tijd om met behulp van de code op je uitnodiging een afspraak te maken. Je kan een eerder gemaakte afspraak ook omboeken via de website of telefonisch. Volg daarbij nauwgezet de instructies. 

Kan ik zelf het vaccin kiezen?

Nee, dat is afhankelijk van de beschikbare geleverde vaccins. Alle gebruikte vaccins zijn uitvoerig getest en zijn veilig voor de gekozen doelgroep.

Vragen over je vervoer naar het vaccinatiedorp

Kan ik me met mijn rolstoel in het vaccinatiecentrum verplaatsen?

Ja, het volledige vaccinatiecentrum bevindt zich op het gelijkvloers en is goed toegankelijk voor personen die zich in een rolstoel verplaatsen. 

Wat als ik geen vervoer heb naar Antwerp Expo

  • Vraag of iemand in je omgeving je een lift kan aanbieden. 

  • Is het een optie om met de fiets te gaan? Indien je niet vertrouwd bent met de route, tekenden we die op onze vervoerspagina (klik hier) al voor je uit. Het vaccinatiecentrum beschikt over een ruime, bewaakte fietsparking.

  • Een andere optie is het openbaar vervoer. Meer info over de bus- en tramlijnen naar het vaccinatiecentrum vind je op onze pagina rond vervoersmogelijkheden.

  • Voor zestigplussers werden taxitarieven afgesproken per enkele rit volgens postcode. Aan het vaccinatiecentrum is een taxizone voorzien. Een enkele rit van of naar het vaccinatiedorp kost 17 euro. Enkel Antwerp-Tax en DTM Taxi bieden de aangepaste tarieven aan. Reserveer je taxi tijdig telefonisch.
    • Antwerp-Tax: 03 238 38 38
    • DTM Taxi: 03 366 66 66
  • Ook de Minder Mobielen Centrale springt bij, voor mensen die daarvoor in aanmerking komen. Neem in de voormiddag contact op via 03-355 50 55

Wat als het voor me niet mogelijk is om lange verplaatsingen te maken?

In Wommelgem wordt voorlopig geen tijdelijke vaccinatielocatie opgezet. Bespreek de mogelijkheden met je huisarts.

Ik kan mijn huis om medische redenen niet verlaten, maar ik wil wel gevaccineerd worden. Kan dat?

Ja, je kan op een later moment gevaccineerd worden. Contacteer hierover zeker je huisarts.

Algemene vragen over de coronavaccins

Hoe werkt een vaccin?

Vaccins werken door het immuunsysteem van een persoon te stimuleren en voor te bereiden om een bepaalde kiem te herkennen en zich tegen die kiem of infectieziekte te verdedigen. Als
je dan later echt met het virus besmet raakt, herkent je immuunsysteem het virus en kunnen de al aanwezige antistoffen snel reageren. 

Over welk type vaccin gaat het?

Vaccins kunnen ons lichaam op verschillende manieren de nodige antistoffen laten aanmaken. Een eerste manier is gebruikmaken van doodgemaakt of verzwakt virus. Het COVID-19-vaccin bevat geen levende virussen en kan dus nooit COVID-19 veroorzaken.

Een tweede methode is het inspuiten van een stuk van het virus of zelfs van de genetische broncode ervan. De afgewerkte vaccins tegen het coronavirus werken volgens deze tweede methode. Met het geven van zo'n vaccin injecteer je stukjes RNA van het virus (erfelijk materiaal, vergelijkbaar met DNA) in het lichaam. RNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA zit diep weggeborgen in de celkern waar het mRNA van het vaccin niet aan kan. De lichaamscellen gebruiken de informatie die ze krijgen van het RNA om bepaalde eiwitten op te bouwen: antigenen die het COVID-19-virus kunnen herkennen én afbreken. Uiteindelijk herkent je immuunsysteem daardoor het antigeen en bouw je immuniteit tegen het virus op.

Zal iedereen gevaccineerd kunnen worden tegen COVID-19?

In het begin zullen er onvoldoende vaccins zijn om iedereen te vaccineren, maar het is wel de bedoeling dat iedereen de kans krijgt om zich te laten vaccineren. Het doel is om 70% van de bevolking in te enten.

Hoe veilig is een vaccin dat zo snel ontwikkeld wordt?

De COVID-19 vaccins zijn zo snel ontwikkeld omdat alle onderdelen (van ontwikkeling tot de uitvoering van vaccinstudies) voorrang hebben gekregen ten opzichte van andere lopende projecten. Door telkens voorrang te geven aan de COVID-19 studies worden er heel wat jaren
gewonnen, zonder daarbij de kwaliteit van de studies of de veiligheid van de vaccins in het gedrang te brengen.

Weten we al iets over de bijwerkingen op korte of lange termijn?

Uit fase 2 van het onderzoek bleek dat de proefpersonen enkel lokale nevenwerkingen ervaren, zoals roodheid, zwelling en spierpijn op de prikplaats in ongeveer 10% van de gevallen. Een kleiner percentage krijgt te maken met koorts en vermoeidheid, wat binnen de twee à drie dagen vanzelf overgaat. Zulke bijwerkingen kun je ook zien na het zetten van een griepvaccin. Over de bijwerkingen op lange termijn hebben we nog geen antwoord, maar dat hebben we ook
wanneer een gewoon geneesmiddel of naar een ander vaccin dat op de markt komt. De studies van de bedrijven stoppen nu dus niet – ook de komende jaren blijven ze de werkzaamheid van
het vaccin onderzoeken.

Zal vaccinatie tegen COVID-19 verplicht zijn?

Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. Dat is voor COVID-19 niet anders. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder het virus nog in onze samenleving kan circuleren.

Heb ik vaccin nodig als ik geen gezondheidsklachten heb?

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan andere mensen, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook gezonde sportieve mensen kunnen op
intensieve zorg belanden. Ook als je niet tot een risicogroep behoort, kan je ernstig ziek worden van COVID-19 en langdurig klachten oplopen. Als je gevaccineerd bent, zal je ook minder snel andere mensen besmetten.

Heeft vaccinatie gevolgen voor mijn vruchtbaarheid?

Het vaccin zorgt dat je lichaam zich wapent tegen de uitsteeksels op het coronavirus. Die uitsteeksels lijken een beetje op de eiwitten die mee de moederkoek maken bij een zwangere vrouw. Er zijn geruchten ontstaan dat je lichaam na vaccinatie ook die eiwitten zou kapotmaken. Maar dat klopt niet. De uitsteeksels van corona lijken qua samenstelling en opbouw niet genoeg op de moederkoekeiwitten om je lichaam in de war te brengen. Ook een verkoudheidsvirus heeft zulke uitsteeksels. Als ons lichaam ervan in de war raakte, zou iedereen na een verkoudheid onvruchtbaar zijn. Maar dat is gelukkig niet het geval. De eiwitten verschillen voldoende, en er zijn dus geen gevolgen voor je vruchtbaarheid.

Mag ik me laten vaccineren wanneer ik een chronische ziekte of allergie heb?

Deze beslissing hangt af van je medische situatie. Bespreek het dus zeker met je huisarts als je een uitnodiging krijgt of toets het al op voorhand af.

Meer info?

Bekijk alle veelgestelde vragen op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.