Alle info over de vaccinatiecampagne

Wat

De vaccinatiecampagne voor de hele bevolking gaat nu echt van start. Op deze pagina verzamelen we alle informatie over het coronavaccin. We leggen uit hoe je een afspraak kan maken, waar je naartoe moet om de inentingen te ontvangen en wie je kan contacteren met medische vragen.

Uitnodiging per brief, mail of sms

Elke Wommelgemnaar ouder dan 18 jaar zal de komende maanden een uitnodiging ontvangen om zich te laten vaccineren. Iedereen krijgt een brief, en als je via je ziekenfonds ook andere contactgegevens hebt doorgegeven, kan je ook een mail of sms ontvangen.

De uitnodigingen worden verstuurd per leeftijdsgroep. Hou je brievenbus dus goed in de gaten als je hier op deze webpagina of onze Facebookpagina leest dat jouw leeftijdsgroep of die van je ouders binnenkort een brief mag verwachten. 

Locatie en bereikbaarheid

Het vaccinatiedorp bevindt zich op Spoor Oost, het terrein van de Sinksenfoor, op de Noordersingel 40 (Antwerpen). Het is vlot bereikbaar met de fiets (fietsenparking is aanwezig), een Velo-fiets, de bus, de tram en de wagen (gratis parking is voorzien; LEZ-boetes op de dag van je inenting worden geannuleerd). De locatie is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Lees meer over de verschillende vervoersmogelijkheden op deze pagina.

Praktische tips

Dankzij de indeling van het vaccinatiedorp kan een groot aantal mensen veilig gevaccineerd worden. Draag zorg voor de andere bezoekers en het personeel: draag je mondneusmasker correct en hou voldoende afstand (behalve wanneer je gevaccineerd wordt natuurlijk). 

Neem de brief, je identiteitskaart en het e-ticket met de datum en uur van de afspraak mee. Geld is niet nodig, want zowel het vaccin als de parking zijn gratis. Je moet je bovenarm ontbloten, dus draag kleding waarbij dat eenvoudig lukt. 

Ben je benieuwd hoe het écht in z'n werk gaat? Bekijk hieronder dan een filmpje waarin acteur Sven De Ridder de hele route door het vaccinatiedorp doorloopt, van aanmelden aan de balie tot de observatie na de inenting.

Oplossingen voor minder mobiele personen

We bieden verschillende oplossingen aan voor minder mobiele personen, zowel qua vervoersoplossingen naar het vaccinatiecentrum als in het vaccinatiecentrum zelf. Begeleiders of mantelzorgers mogen je gedurende alle stappen van de vaccinatie begeleiden. Ter plaatse zijn ook vertalers en videogebarentolken beschikbaar.

Indien bovenstaande (mobiliteits)oplossingen voor jouw situatie geen oplossing bieden, voorzien we in een volgende fase ook een oplossing dichter bij huis. In Wommelgem en de andere gemeentes van de eerstelijnszone zal ook voor minstens één dag een tijdelijke vaccinatielocatie ingericht worden voor personen die zich niet ver kunnen verplaatsen. Maak telefonisch een afspraak voor je inenting op deze locatie via het telefoonnummer op je uitnodiging.

Is deze verplaatsing voor jou of je familielid ook niet mogelijk, contacteer dan de de medewerkers van de infolijn of je huisarts. De huisarts bekijkt of in jouw geval een thuisvaccinatie kan worden aangevraagd.

Geef zeker een seintje

De code op je brief om je afspraak vast te leggen, blijft 30 dagen actief. Je hebt dus even bedenktijd of tijd om nog een aantal praktische dingen na te vragen bij je huisarts of je werkgever.

Laat wel altijd iets weten, ook als je het vaccin al ontvangen hebt (vb. omdat je in de zorg werkt). Zo kan iemand anders uitgenodigd worden. Als je aangeeft dat je geen vaccin wenst, zal je ook geen herhalingsbrief meer krijgen. Als je de code laat vervallen, krijg je in een later stadium wel een nieuwe uitnodiging. Dat kan wel een aantal maanden duren.

Kies zelf een datum voor je vaccinatie

Bovenaan je brief vind je jouw persoonlijke code. Met die code kan je de afspraken vastleggen. Je kan dat doen via de website op de brief of door te bellen naar het telefoonnummer. Je kan kiezen uit een aantal voorgestelde momenten. Je maakt een afspraak voor de eerste én de tweede inenting. Afhankelijk van het type vaccin moet de tweede dosis drie, vier of twaalf weken na de eerste dosis worden toegediend.

Heb je nog vragen over het vaccin tegen het coronavirus?

Heb je chronische medische problemen of allergieën? Bespreek dan met je huisarts of je een afspraak kan maken voor een vaccinatie. Je huisarts kent je medische voorgeschiedenis het best en kan samen met jou de voor- en nadelen van een vaccinatie in jouw specifieke situatie inschatten.

Heb je algemene vragen over de vaccins tegen het coronavirus? Dan kan je terecht op deze overzichtspagina. We bespreken antwoorden op de veel voorkomende vragen over de ontwikkeling en de mogelijke bijwerkingen van het vaccin op deze overzichtspagina met antwoorden op een heleboel veelgestelde vragen. In het filmpje hieronder worden ook al zeven vragen kort beantwoord. Op de overzichtspagina kan je een uitgebreider antwoord nalezen.