Tentoonstelling 'Soort van tovenaars'

Oelewappers en Labbekakken, opgelet! Vergeten woorden veranderen in spannende dieren in de gedichten en tekeningen van Jaap Robben en Benjamin Leroy. Alledaagse onderwerpen en groeipijnen krijgen een humoristisch sausje bij taalgoochelaar Edward van de Vendel. Aan een wand vol magneetpoëzie en aan de speciaal ontworpen 'tovertafel' kan jong en oud als een echte dichter goochelen met woorden in alle maten en vormen, woorden die echt bestaan of gewoon lekker verzonnen zijn.

Gek of grappig, kort of lang. Gedichten doen dromen, lachen en filosoferen, zoals in de muzikale poëzie van Hans en Monique Hagen. Of ze bieden hapklare brokjes troost, bijvoorbeeld bij Bette Westera die ontroert met grote thema's op luchtige wijze. Zoals dichter Jaap Robben zegt: 'Alles kan in kinderpoëzie.' Je waant je even in een andere wereld.
Kinderpoëzie alleen maar voor kinderen? Nee hoor! In veel gedichten zit een laagje van subtiele humor en ironie voor volwassenen, en ook de illustratoren verstopten grappige details en zijverhalen voor jong en oud in hun tekeningen. De zwierige illustraties van Mattias De Leeuw vormen een woordeloos prentenboek op zich. En met de prenten van Charlotte Dematons is niet alleen de kijker lang zoet: soms schildert Charlotte met een penseel met maar één haartje! Sylvia Weve experimenteert dan weer met technieken en sferen.
Behalve gedichten en illustraties valt er nog meer te ontdekken in een cirkel vol wonderlijke stoelen die hun geheimen prijsgeven aan wie goed zoekt, kijkt en luistert. Wat doet een zielige knuffelbeer bijvoorbeeld in de stoel van Hans en Monique Hagen? De dichters vulden kijkkastjes met foto's en inspirerende voorwerpen, met telkens een verhaal achter. Uit de stoelen klinken gedichten in de vorm van een lied of voorgelezen door de dichter.
De illustratoren gaven hun kastjes vorm in hun eigen stijl, met schetsen en 3D-constructies van details uit hun tekeningen. Illustrator Sylvia Weve nam haar kastje zelfs mee op reis en maakte er een knutselvakantie van! Samen toveren woord en beeld nieuwe werelden tevoorschijn, vol gevoelens en geluiden.
Deze tentoonstelling over de laureaten van de Gouden Poëziemedaille is een co-productie van Villa Verbeelding en het Poëziecentrum.
Van 3 tot 25 april kan je je laten betoveren door deze tentoonstelling in de bib. Breng je smartphone of tablet mee en je kan een leuk mini-spel spelen. Zelf geen gsm of tablet? Dan kan je er eentje lenen van de bib.
Meer info?
www.villaverbeelding.be
www.poeziecentrum.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Bibliotheek Wommelgem

Filter op categorie