Kerstconcert: Gospodi

Gospodi brengt mystieke muziek op kerstconcert

Tradities zijn cool en zeker deze: op donderdag 26 december pakt de cultuurraad opnieuw uit met zijn jaarlijkse kerstconcert. Ditmaal is een gastkoor aan de beurt. Met het ensemble Gospodi maak je een ontdekkingsreis doorheen de muziek van de Slavisch-Byzantijnse liturgie.
Het Aalsterse kwartet is al 37 jaar actief en bestaat uit Pieter Stevens (altus), Michaël Wittoek (tenor), Wenceslaus Mertens (bariton) en Frederik Meireson (bas). Met eenvoudige sacrale gezangen wil Gospodi de luisteraar in onze drukke wereld meenemen op een tocht die leidt naar innerlijke verstilling en naar de kern van ons bestaan.
Gospodi is Oudslavisch en betekent 'O Heer'. De vocale a-capellamuziek vindt haar oorsprong in de Byzantijnse liturgie en de Slavische koortraditie. Het zijn meestal psalmen, hymnen en gebeden in het Oudslavisch, rijk aan bijbelse en theologische symboliek.
Voor Gospodi is het een uitdaging om de meerstemmige en imposante koorwerken om te buigen naar een eigen vorm en zangstijl. De keuze voor een sobere en eenvoudige toonzetting draagt bij tot een subtiele samenzang. Bij het zingen staan de zangers ook in cirkelvorm, wat de mogelijkheid vergroot om mekaars stemnuances af te tasten. De duidelijke stiltemomenten tijdens de uitvoeringen zijn een belangrijk onderdeel van de concerten en versterken het meditatieve klimaat.
In 2012 werkte het ensemble nog mee aan de film 'Kid' van regisseuse Fien Troch. Daarin nam het ensemble een flink deel van de soundtrack voor zijn rekening. De film, die meerdere prijzen won, kreeg voor de soundtrack ook in Aubagne (Frankrijk) een bekroning. Met Gospodi op het podium van de HH. Petrus- en Pauluskerk, hebben we dus een topper van formaat binnengehaald.
Voor een ticket betaal je 8 euro. Vanaf maandag 2 december zijn ze verkrijgbaar in het gemeentehuis (dienst vrije tijd, 1ste verdieping). Het concert op tweede kerstdag vangt aan om 20 u., de kerkdeuren openen om 19.30 u.
Meer info?
dienst vrije tijd
Kaakstraat 2
tel. 03-355 12 61
cultuurdienst@wommelgem.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 8,00
Basistarief: 8,00 €

Waar

H.H. Petrus- en Pauluskerk

Organisatie

Lokaal bestuur Wommelgem

Filter op categorie