Tentoonstelling in het gemeentehuis: Rudy Steylaerts

Nog tot eind januari siert de portretkunst van Charles De Ridder de muren van het gemeentehuis. In februari en maart is het aan Rudy Steylaerts om zijn oeuvre te tonen. Je kan dan zijn olieverf- en pastelwerken komen ontdekken. De tentoonstelling loopt in het kader van de cyclus 'Kunst in het gemeentehuis', die om de twee maanden wijzigt.
Schilderen was voor Rudy eerder een late roeping. Als kind was hij wel uren zoet met tekenen. Samen met zijn neef tekende hij tientallen meters papier vol met onder andere de kerk van Wommelgem, de Sint-Janskapel en vele andere taferelen. Terwijl de meeste leeftijdsgenoten brandweerman of politieagent wilden worden, droomde Rudy van een carrière als striptekenaar.

Striptekenaar is hij echter niet geworden, maar wel brandweerman in Wommelgem. 'Dat het korps zo'n grote impact zou hebben op mijn vrije tijd, wist ik bij aanvang niet', vertelt Rudy. 'Alle scholing, mijn functie als leidinggevende en het lesgeven aan de brandweerschool: het slokte zowat al mijn vrije tijd op. Het tekenen verdween volledig uit mijn leven. Tot ik op mijn zestigste met pensioen ging, zowel professioneel als bij de brandweer.'

Dat was voor Rudy het uitgelezen moment om het potlood terug ter hand te nemen. Omdat hij nu wel meer tijd had, wilde hij nog een stap verdergaan. Zo sprak het schilderen met olieverf hem bijzonder aan. Hij schafte zich een halve bibliotheek aan boeken over dat onderwerp aan, maar toch lukte het hem niet om iets zinnigs op doek te zetten. Rudy: 'Een opleiding bij een kunstacademie zoals die in Borsbeek hield me toch wat tegen, vooral omdat ik me niet in de één of andere richting wou laten duwen. Dus leek het internet mij een goede oplossing. Na lang zoeken vond ik Bob Ross terug, een Amerikaans kunstschilder die videodemonstraties gaf. Van hem leerde ik de nat-in-nattechniek. Met veel vallen en opstaan lukte het uiteindelijk wel om een toonbaar werkstuk af te leveren.' Vanaf dat momentwas Rudy helemaal vertrokken als olieverfschilder. Hij bleef naarstig verder oefenen en dat bracht hem na een jaar of drie tot zijn huidige werken. 'Geen kunst met een grote K, maar een hobby met een grote H', zo zegt hij zelf.

Schilderen met olieverf eist nogal wat plaats op en de werken hebben ook tijd nodig om te drogen. Daarom ging Rudy ook met pastelkrijt aan de slag. Dat beviel hem zo goed dat hij ondertussen een reeks pastelwerken maakte die ook in de tentoonstelling te zien zijn. Sinds enkele maanden is hij ook gestart met aquarellen. Rudy wil zich niet echt een autodidact noemen, 'want daarvoor zou het niveau wat hoger moeten liggen. De autodidact bij uitstek in de schilderkunst is namelijk Michelangelo (lacht).'

'Dat ik mijn werken nu in het gemeentehuis tentoonstel, is eigenlijk onder zachte dwang van mijn familie en vrienden. Blijkbaar schatten zij mijn werken hoger in dan ikzelf. Een deel van mijn werken is studiemateriaal. Ik hoop met deze tentoonstelling andere mensen aan te zetten tot tekenen en schilderen. Het is een geweldige hobby die iedereen kan leren. Je hoeft echt geen tekentalent te zijn om een degelijk schilderij te maken', besluit hij.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Contact

Organisatie

Gemeente Wommelgem

Filter op categorie