Aanduiding huisnummer en plaatsing brievenbus

Wat

Maak het de postbode makkelijker en zorg dat je brievenbus en huisnummer voldoen aan deze
richtlijnen.

Brievenbus

  • Iedere brievenbus moet een opening van ten minste 23 cm bij 3 cm hebben.
  • De onderste rand van de opening moet zich bevinden op een hoogte van ten¬†minste 70 cm en de bovenste rand van de opening moet zich bevinden op ten hoogste 170 cm oven de plaats van waarop men normaal toegang heeft tot de brievenbus.
  • Wanneer het huisnummer niet leesbaar is vanop de plaats waar de brievenbus zich bevindt, dient het huisnummer duidelijk leesbaar vermeld te worden op of nabij de brievenbus.
  • Indien aan één huisnummer meerdere busnummers zijn toegekend, moeten de busnummers duidelijk zichtbaar en leesbaar vermeld worden op of nabij de overeenkomstige brievenbus.
  • De brievenbus moet gemakkelijk bereikbaar zijn. Zorg er dus zeker voor dat de postbode of eender wie die iets in je bus wil steken niet over een bloemperk of haag moet stappen.
  • Je brievenbus moet aan de grens van de openbare weg staan. Bij woningen met vier of meer brievenbussen mogen de brievenbussen zich aan de woning zelf of in de hal bevinden.

Huisnummer

Het is niet alleen voor de postbode belangrijk dat je huisnummer goed leesbaar is. Ook wanneer jij of je huisgenoten in nood zijn, is het van groot belang dat je huisnummer duidelijk is. Anders kan er voor de hulpdiensten kostbare tijd verloren gaan. Let er dus even op of je huisnummer
goed leesbaar is vanaf de openbare weg, ook in het donker. Is je nummer overwoekerd door klimplanten of door de jaren minder leesbaar geworden? Doe even de check. Niet goed leesbaar? Pas het dan aan.

Tip: een bordje met een lichte achtergrond en donkere cijfers, of andersom, is het beste leesbaar.