Ontdek de sportkampioenen van 2021

Wat

In de Wommelgemnaar van januari-februari deden we een oproep naar onze sportkampioenen én hun achterban van 2021. We wilden dit keer niet alleen de sporters, maar ook hun entourage mee in de kijker zetten. We kregen voor alle opgegeven categorieën nominaties binnen. Iedereen mocht tot 15 maart 2022 mee stemmen op de genomineerden en we kregen wel 419 stemmen binnen. Benieuwd naar onze kampioenen? Lees dan snel verder en bekijk onderaan de foto's!

Sporter van het jaar 2021

Vera Moens van Taekwondo Club Chung Gun

“Ik startte in 1979 met het beoefenen van taekwondo, nadat ik als toeschouwer de allereerste demonstratie van Taekwondo Club Chung Gun bijwoonde tijdens de jaarmarkt in Borsbeek. Ik was verbaasd over de vele mogelijkheden die deze sport te bieden heeft en daarnaast trokken de samenhorigheid en discipline die getoond werden mij enorm hard aan.

Ik probeer nu zelf ook een voorbeeld te zijn voor onze leden ongeacht hun leeftijd, afkomst en fysieke mogelijkheden, want iedereen heeft het recht om te sporten en ook iedereen kan taekwondo beoefenen.

Door deel te nemen aan wedstrijden wil ik aan al onze clubleden meegeven dat je op elke leeftijd kan sporten. Zelfs deelnemen aan wedstrijden ligt binnen de mogelijkheden. Zo behaalde ik tot hiertoe als enige van taekwondo Vlaanderen (en van België) in techniek vijf medailles op Europees vlak, brons op het WK in Vladivostok en het laatste jaar heel wat medailles op de online technische wedstrijden. In april neem ik effectief deel aan het WK te Seoul en dit mede dankzij Lodewijk Michez, mijn steun en toeverlaat als coach. Het zal een spannende strijd worden.”

G-sporter van het jaar 2021

Peter Genyn van Wapper

“Ik ben na mijn ongeval vrij snel met rolstoelrugby begonnen, gewoon omdat ik graag sport. Het is echter ook een uitlaatklep en een vorm van revalidatie. Door sterker te zijn ben je ook zelfstandiger en gaat het leven in het algemeen makkelijker. Om van het mentale deel nog maar te zwijgen, sport is eigenlijk goed voor alles. Uiteindelijk doe ik wat ik doe omdat ik het graag doe.

Na enkele jaren is het beoefenen van rolstoelrugby uit de hand gelopen. Van recreatief beoefenaar ben ik naar topsport gegaan. Na een complexe beenbreuk mocht ik van de artsen geen rugby meer spelen en ben ik met atletiek begonnen, omdat de techniek en manier van rijden eigenlijk heel hard overeenkwam met hoe ik met mijn rugbystoel reed. Ik was hier dus vrij snel goed in.”

Coach van het jaar 2021

Lodewijk Michez van Taekwondo Club Chung Gun

"Ik ben dit jaar al vijftig jaar actief in taekwondo en ben 45 jaar hoofdtrainer en coach van onze club. Dit mede dankzij een collega op het werk die taekwondo beoefende en me voorstelde om eens een proefles te volgen. In 1979 leerde ik mijn echtgenote Vera kennen na mijn eerste demonstratie. Samen hebben we de club verder uitgebouwd tot wat ze nu is. Zo behaalden al heel wat leden van onze club vele titels, niet enkel in techniek maar ook in het vrijgevecht.

Mijn doel is vooral om jongeren een kans te geven om een gevechtsport aan te leren en hen te tonen dat er vooral veel discipline en respect voor elkaar dient getoond te worden. Als coach en trainer stoom ik mensen ook klaar voor een wedstrijd. Je kan deze sport ook gewoon voor het plezier doen en de fysiek te verbeteren. Een zwarte gordel is de kers op de taart.

Het komende jaar hoop ik eindelijk mijn examen te kunnen afleggen voor 9e dan (de hoogste graad in deze sport). Hiervoor zullen we terug naar Seoul (Zuid-Korea) moeten afreizen.”

Official van het jaar 2021

Dirk Cossaer van Wapper

“Wapper is een omni G-sportvereniging voor hoofdzakelijk mensen met een fysische beperking en biedt negen sporten aan: atletiek, boccia, frame running, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, sportschieten, tafeltennis, voetbal en zwemmen. Rolstoelbasketbal geniet mijn voorkeur. Vooral het sporten in ploegverband maakte basketbal zoveel leuker.

Sinds eind jaren ‘90 ben ik actief als vrijwilliger bestuurder bij Wapper. Ik rolde er zelf een beetje in. De verantwoordelijke basketbal vroeg mij om zijn taak over te nemen. De club speelde op dat moment Europees waardoor ik het internationaal reglement heb vertaald. Ik ontdekte een fout in het reglement wat er een jaar later toe leidde dat de secretaris-generaal van IWBF Europe mij vroeg of ik mee in de competitiecommissie wou komen als technical delegate, een soort van tornooidirecteur. Mijn taak bestond er vooral uit om de belangen van de organisator en de deelnemers op elkaar af te stemmen. Ik hou alles in het oog zodat er geen fouten worden geschreven, hou de timing in het oog en adviseer de scheidsrechter. Daarnaast heb ik ook het recht om te allen tijde een rolstoelcontrole uit te voeren.

Ik oefen mijn taak als vrijwilliger al 25 jaar uit met passie. Als vrijwilliger heb ik de helft van de wereld gezien. Voor het komende jaar ben ik genomineerd voor het EK te Sarajevo en hoop ik genomineerd te worden voor het WK te Thailand of Dubai om mijn functie uit te oefenen. Bovendien kom je op de kampioenschappen vaak dezelfde mensen tegen. Vele zijn intussen vrienden geworden.

Voor mij is het heel duidelijk: taken naast het sporten zijn ook heel belangrijk en geven evenzeer heel veel voldoening!”

Vrijwilliger van het jaar 2021

Kaatje Van Peer van Woka Volley

“Als tiener begon ik bij Woka Volley als speler. Op dat moment had ik nog niet echt een idee van wat er allemaal moest gebeuren zodat ik kon trainen of een match spelen. Nadien ben ik ook coach geworden en nog later bestuurslid in de vereniging. Dan werd het al gauw duidelijk wat er allemaal moest gebeuren om ervoor te zorgen dat iedereen zijn geliefde sport kon beoefenen. Vele handen maken licht werk wordt al eens gezegd, maar in een vereniging is dit meer dan waar. Zo heb je verschillende personen nodig om een zaal te boeken, het net op te zetten, een training voor te bereiden, nadien op te ruimen, de zaal te betalen, te communiceren met de tegenpartij, het materiaal te onderhouden, de match in goede banen te leiden, te zorgen dat er geld in het laatje komt door organisatie van evenementen, vergaderingen bij te wonen, en ga zo maar door. Al deze kleine onderdelen zorgen ervoor dat we bij Woka Volley 17 ploegen kunnen laten draaien, en dit al vijftig jaar lang!”

Supporter van het jaar 2021

Gerry Schuermans van Woka Volley

“Enigszins verrassend maar toch leuk om voorgedragen én verkozen te zijn voor deze categorie, dat toont de populariteit bij de Wommelgemnaren van de volleybalsport en de club Woka. Er zijn zeker meer supporters in alle sportdisciplines die zulke titel evenzeer verdienen dan ik, maar ik neem dit toch fier in ontvangst. Doordat alle kinderen van het gezin al jaar en dag actief zijn in volleybalclub Woka vertoef ik grote delen van de weekends in sporthal Brieleke en nabije omgeving of op verplaatsing wegens taxiën en volgen van wedstrijden. Mijn bijdrage tot het goede verloop van de wedstrijden in Brieleke is eerder beperkt, maar toch belangrijk, als 'zaalverantwoordelijke. En naast dit alles pendel ik traditioneel tussen sporthal en toog, zodat onderweg ook nog wat gemeentelijke, maatschappelijke en politieke problemen opgelost geraken.

Ten slotte dank aan allen (bestuur, spelers/speelsters, coaches, mede-supporters) die me genomineerd hebben in deze categorie.”