Sportkampioenen 2020

Wat

In het najaar van 2020 startten we de zoektocht naar onze sportkampioenen van 2020. Alle sporters (individuele en ploegsporters, trainers, sportieve Wommelgemnaren,...), die in een moeilijk jaar als 2020 toch een bijzondere sportmijlpaal hebben bereikt, konden zich opgeven. We kregen meer inzendingen dan initieel verwacht en dus konden we dit niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. We gingen dus op zoek naar een bijzondere manier om deze kampioenen, want dat zijn ze allemaal 1 voor 1 op hun eigen manier, in de kijker te zetten.
Een viering was sowieso uitgesloten en dus werd een coronaproof alternatief bedacht: een sportkampioenencampagne! Vanaf dit moment kan je tijdens een wandeling op 4 verschillende locaties in Wommelgem 5 sportende Wommelgemnaren ontdekken. Zij werden gevraagd als gezicht van onze campagne om al onze sporters van 2020 even de aandacht te geven die zij verdienen. Naast deze gezichten in het straatbeeld, kan je hier een overzicht vinden van de ingediende sportprestaties in 2020.
Onderaan kan je ook meegenieten van de sportpakketten die ze hebben gekregen vanuit het lokaal bestuur Wommelgem. Zo konden ze toch nog hun sportieve prestatie op een veilige en leuke manier in hun eigen bubbel vieren.

Alpijns skiën

* Sam Greefs
Sam behaalde een brons op het Belgisch Kampioenschap indoor slalom in de categorie senioren en werd ook winnaar van de Skicup Vlaanderen in de categorie senioren.

G-sport - Wapper

*G-sportvereniging Wapper bestaat reeds 50 jaar!

We laten even een Wommelgems lid aan het woord:
"Ik ben Christophe Embrechts en heb op 29-jarige leeftijd een hersenbloeding gehad. Gevolg: linkszijdige verlamming. Vermits ik op mijn 30 jaar toch nog wel wou sporten maar al snel begreep dat de sporten die ik vroeger deed (zoals tennis, squash, e.d.) niet meer zouden gaan op dezelfde wijze, ben ik op zoek gegaan naar een club voor gehandicaptensport. En dan kom je vanzelf bij WAPPER terecht: een warme, familiale sportclub voor mensen met een motorische beperking, met 8 verschillende sporttakken op recreatief, competitief en topniveau. Nu had ik vroeger al wel wat getafeltennist dus was mijn keuze snel gemaakt.
Wat moet je weten over Wapper: het is een uitermate gezellige club met een lokaal gelegen in het Fort van Wommelgem. Dit is geopend in niet-coronatijden elke vrijdagavond tussen 19u en 23u. Iedereen is altijd welkom. Verder zijn we een club die 50 kaarsjes mocht uitblazen, wat toch vrij uniek is.
Ook bijzonder om te weten is dat van alle gouden medailles ooit behaald door België op de paralympics er 30% behaald werd door atleten van Wapper.
Tevens nog even melden dat de onderlinge sfeer geweldig is en dat de zwarte humor onder ons voor buitenstaanders misschien wat hard zal overkomen maar voor ons o zo heerlijk en onontbeerlijk is."

Gymnastiek - Kwt

*Lauretta Bury
*Pepa Daponte
*Tiziana Van Doninck

Tiziana, Lauretta en Pepa behaalden verdiend de eerste plaats op het provinciaal kampioenschap acrobatische gymnastiek van Antwerpen te Lille. Ze behaalden een mooie score van 24,200 punten. Ze werden 5e all round en behaalden zo ook hun selectie voor het Vlaams kampioenschap. Spijtig genoeg hebben ze zich daar niet kunnen meten met hun concurrentie. De wedstrijd werd geannuleerd omwille van corona. Jaren terug vormden Lauretta en Tiziana reeds een trio met Lauretta als boven partner. Na een stop van verschillende jaren werden ze nu terug een groepje maar dan allebei als onder partner en met een nieuwe boven partner Pepa. Ze waren een hecht team, dat elkaar voor 200% vertrouwde. Wat zich vertaalde in hun mooi behaalde resultaat .

Pepa werd individueel ook provinciaal kampioen voor de provincie Antwerpen op de provinciale voorronde te Meerhout in de categorie meisjes Toestelturnen 12 jaar C-niveau. Op de allround categorie werd ze verdiend 4e. Ze behaalde op het Antwerpse niveau de hoogste score aan balk, grond en sprong en de 2e hoogste score op de damesbrug. Ze beëindigde haar wedstrijd met een totaalscore van 49.483 punten met meer dan 2 punten voorsprong op de tweede. Ze behaalde zo ook haar selectie voor het Vlaams Kampioenschap, dat spijtig genoeg niet is kunnen doorgaan omwille van corona.

Lauretta behaalde in 2020 eveneens haar initiator diploma algemene gymnastiek.

Taekwondo - Chung-Gun

*Marlies De Cock
*Thibault Vos
Marlies startte anderhalf jaar geleden met Taekwondo. Sindsdien is ze twee maal per week in de trainingszaal terug te vinden en is ze vastberaden haar zwarte gordel te behalen. Ze behaalde samen met Thibaut Vos de Belgische titel in de discipline stijl van Taekwondo op het Belgisch Kampioenschap te Genk. Tevens kreeg Marlies de gouden medaille in dezelfde discipline, maar dan individueel gelopen. Thibault behaalde individueel een bronzen medaille.
*Jessie Rampaert
*Sabrin Abu Allan
Zij behaalden individueel goud op het Belgisch Kampioenschap in Genk.
*Noah De Meester
Noah behaalde zilver op het Belgisch Kampioenschap in Genk.
*Djay Van Olmen
*Keano Van Honsté
*Thomas De Beuckelaer
Zij behaalden goud in team op het Belgisch Kampioenschap in Genk. 
*Anissa Berchid
*Thomas De Beuckelaer
Zij behaalden goud in team op het Belgisch Kampioenschap in Genk. Thomas behaalde individueel ook nog goud op datzelfde Belgisch Kampioenschap en Anissa behaalde ook individueel zilver.
*Anissa Berchid
*Elize Van Riet
*Emilie De Beuckelaer
Deze meisjes werden speciaal voor het Belgisch Kampioenschap voor de discipline Poomsae voor trio's samengebracht en trainden hard om zo gelijk en krachtig mogelijk hun oefening te doen. Ze haalden hiervoor goud op het Belgisch kampioenschap in Genk op 8 februari 2020.
*Sami Berchid
*Yana De Beuckelaer
Zij behaalden goud in team op het Belgisch Kampioenschap in Genk, maar ook zilver op het internationaal tornooi te Diest en brons op het internationaal tornooi te Tongeren.
*Lina Bastiaens
*Matheo Wilkinson
Matheo en Lina werden samen Belgisch kampioen in het onderdeel techniek paar 12-14 jaar. Daarnaast haalden zij op de Open Internationale Competitie te Diest een mooie derde plaats techniek paar 12-14 jaar. Matheo behaalde eveneens op het Belgisch Kampioenschap de derde plaats in het onderdeel techniek individueel jongens 12-14 jaar. Lina behaalde individueel een 5de plaats op het Belgisch kampioenschap.
*Taekwondo club Chung-Gun behaalde met alle bovenvermelde kampioenen goud in het clubklassement van het Belgisch kampioenschap techniek in Genk met 10x goud, 2x zilver en 3x brons.

Tafeltennis - Wommelgem Whiff's

*Bart Van Reeth
*Maurits Cools
*Yannick Vercammen
Na een spannende eindstrijd in het tafeltennis heeft deze ploeg uiteindelijk met 2 punten voorsprong de titel behaald in 7de afdeling van de KAVVV.

Volleybal - Woka

Sportvereniging Woka Volleybal bestaat reeds 50 jaar!
U11
*Casper Swerts
*Erin Van Wolverlaer
*Flo Van Pelt
*Jolien Gedopt
*Kamiel Van Caelenbergh
*Louis Roussou
*Noah Cailliau
*Anina Boey (coach)
*Ymke Boey (coach)
De kinderen hebben heel het jaar hun best gedaan. Ze hebben, op 1 na, alle wedstrijden gewonnen. Op regionaal niveau stonden ze op de eerste plaats en kon er eigenlijk niets meer mis gaan om die plaats te behouden. De winst tegen de nummer 2 zorgde ervoor dat ze wat extra punten konden uitlopen. Jammer genoeg kon de competitie niet afgerond worden.
Deze ploeg is daarnaast op provinciaal niveau onverwacht in de bekerfinale geraakt. Ze hebben ervoor gevochten en dus was het zeker verdiend. We zullen echter nooit weten of ze de finale zouden gewonnen hebben. In de ogen van de ouders zijn zij alleszins kampioen.
U17
*Elias Michiels
*Emrullah Güçlü
*Erdjan Gusani
*Gerben Arnalsteen
*Jorrit Somers
*Matsen Werrebroeck
*Robin Donckers
*Seppe De Beule
*Tibo Schuermans
*Victor Schauwvlieghe
*Wout Bonne
*Kenneth Mylemans (coach)
De U17 zijn (gedeeld) regionaal kampioen gespeeld, want ze stonden eerst op het moment dat de competitie werd stilgelegd.
Heren
*Jan Sliggers
*Jelle Schuermans
*Jorren Bernaerts
*Kenneth Mylemans
*Kenzo Vercammen
*Mathijs Boey
*Stijn Noben
*Tom De Beule
*Tom De Caluwé
*Wiedse Steurs
*Yanou Philipsen
*Wim Meeuwsen (coach)
De Heren van Woka behaalden een plaats in de bekerfinale van het gewest Antwerpen Heren Provinciaal. Jammer genoeg kon de finale niet doorgaan vanwege Corona.

Wielersport

*Jean Pierre Leukemans

Jean Pierre behaalde volgende titels bij de vrije liefhebbers tijdens zijn sportcarrière:
- 5 maal wereldkampioen in 1990, 1993, 1995, 1999 en 2002 (in 2002 reeds UCI)
- 3 maal Belgisch kampioen in 1987, 1990 en 1999
- 2 maal Vlaams kampioen in 1990 en 1999
- 2 maal Antwerps kampioen in 1990 en 1999

Hij werd verkozen als Sportman van Kontich in 1990 omdat hij toen aangesloten was bij de Kontichse vereniging "Steeds vooraan". Hij behaalde 32 zeges op 91 gereden koersen in 1990. Jean Pierre is op bijna 76-jarige leeftijd nog steeds actief bij verschillende Wommelgemse wielerclubs en kan nog makkelijk mee met veel jongeren. Hij is bovendien de eerste om te helpen bij pech onderweg. Hij werd in Borsbeek ook verkozen tot het Clubhart van Borsbeek in 2016, omdat hij instaat voor de veiligheid tijdens de jaarlijkse wielerkoersen in Borsbeek.