Wat
De Japanse Duizendknoop is een vaste plant die je dikwijls langs waterlopen, spoorwegen en bosranden aantreft. De takken lijken wat op bamboe. Deze plant is exotisch en erg invasief. Waar Japanse duizendknoop opduikt, is de soort onverwoestbaar en neemt ze binnen de kortste keren grote oppervlakten in, waaronder geen enkele inheemse soort overleeft. Daarom treed je best kordaat op met een vastberaden maaiplan.
Japanse Duizendknoop in de tuin
In de winter sterft het gedeelte boven de grond af, maar in het voorjaar schiet de plant terug uit. De wortelstokken zitten tot diep in de grond. Elke scheut die opduikt, maai je gelijk met de grond af en bedek je met een dikke plastic folie. Zo put je de plant uit. Losse plantendelen voer je af, als ze elders in aanraking met de grond komen, kan namelijk een nieuwe haard ontstaan. Kleine kolonies kan je op deze manier onder controle houden en zelfs vernietigen. De volhouder wint. Breng afgemaaide takken naar het recyclagepark waar ze naar een groencompostering afgevoerd worden. De takken thuis composteren is geen goed idee. De temperatuur in de composthoop bereikt niet zo'n hoge temperatuur dat alle kiemen afsterven.
Beleid in de gemeente: Japanse Duizendknoop in de berm
Grotere kolonies Japanse Duizendknoop zijn moeilijk te vernietigen. Er zijn nog steeds geen afdoende middelen en technieken om deze oppervlaktes duurzaam en betaalbaar te beheren. Er wordt ingezet op het principe dat bestaande kolonies niet mogen uitbreiden. De locaties waar Japanse Duizendknoop in de openbare berm groeit, worden tijdens de maaiperiode gemarkeerd met rood-wit lint. Al de bermen worden door een externe firma machinaal gemaaid met uitzondering van deze locaties. Deze zones worden door onze eigen groendienst apart gemaaid, doorgaans wanneer de plant in rust is. Het maaisel wordt zorgvuldig verzameld en afgevoerd naar de groencompostering. Zo wordt voorkomen dat de plant zich (elders) verderzet. Elk plantendeeltje kan zich namelijk tot een nieuwe plant ontwikkelen. We blijven ons actief informeren over bestrijdingstechnieken, tot dan proberen we de kolonies te beheersen.