Naar inhoud

Blauwtong

schaap

Vaccinatie kleine herkauwers

Heb je schapen, geiten of herten? Kweek je runderen? Dan is het verstandig je dieren te vaccineren tegen de blauwtongziekte. Voor schapen en runderen is de inenting verplicht. Voor geiten, herten en andere herkauwers is de vaccinatie vrijwillig.

Blauwtong wordt overgebracht door een mug en treft vooral schapen en runderen. Schapen krijgen koorts, een soms opgezwollen blauwe tong, ontstekingen van de mondholte, huid en spieren en kunnen tijdelijk onvruchtbaar zijn. Bij runderen zijn de symptomen minder uitgesproken, maar ze geven minder melk, zijn tijdelijk onvruchtbaar of brengen misvormde kalveren ter wereld. Vaccinatie van de gevoelige dieren is de enige oplossing om de veestapel te beschermen. Elke veehouder zal daarbij via zijn dierenarts kosteloos over vaccin kunnen beschikken. Meer info vind je op de website van het  FAVV (Federaal Agenstchap voor Veiligheid van de voedselketen), in de onderafdeling 'Blue tongue'.

De vaccinatie mag enkel gebeuren bij dieren die in orde zijn met de reglementering omtrent identificatie en registratie. Gezien het grote aantal hobbyhouders van schapen, geiten en herten, verwacht het Voedselagentschap hierbij problemen. Het KB van 29 juni 2007 i.v.m. de identificatie en registratie van schapen, geiten en hertachtigen stelt dat iedere houder van dergelijke dieren, alsook de hobbyhouders, verplicht zijn zich te laten registeren in de databank Sanitel. Er zijn echter nog te veel hobbyhouders die dat niet doen. Het voedselagentschap wil daarom iedereen de kans geven om zich in orde te stellen met deze reglementering. Meer informatie vind je op de website van het  FAVV (Federaal Agenstchap voor Veiligheid van de voedselketen).

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info