Naar inhoud

Veiligheidsmaatregelen asbest

Asbest in goede staat laat je best gewoon zitten. Soms zal het asbesthoudend materiaal toch verwijderd of beschadigd moeten worden, bijvoorbeeld bij verbouwings- of onderhoudswerken of wanneer het materiaal versleten is. De grondregel bij werken aan materiaal met asbest is eenvoudig: voorkom de vorming van stof. Asbestvezels zijn immers niet gevaarlijk zolang ze goed gebonden zijn. Wordt het materiaal beschadigd, dan komen de vezels vrij. Het grote gevaar ligt in het inademen of ook het inslikken ervan. Met de volgende 7 regels kan het risico worden beperkt, maar het risico helemaal uitschakelen is niet mogelijk.

Veiligheidsmaatregelen voor wie zelf hechtgebonden astbest wil verwijderen:
7 gouden tips:


1. Maak het materiaal nat of fixeer het
Nat materiaal geeft minder stof af dan droog. Sproei dus het asbestmateriaal nat voor je eraan begint te werken. Het gebruik van hogedrukreinigers is uit den boze. Er zijn ook speciale fixeermiddelen op de markt om stofvorming te beperken.

2. Werk heel voorzichtig
Probeer het materiaal niet te beschadigen. Breek het niet, maar schroef het los. Vermijd schokken tijdens het hanteren, bijvoorbeeld bij het overbrengen in een afvalcontainer of bij de afvalverwerking.

3. Gebruik geen sneldraaiend gereedschap
Moet je het materiaal toch zagen, boren of slijpen, gebruik dan handwerktuigen of zeker traagdraaiend gereedschap. Gewone slijpschijven, boormachines of cirkelzagen draaien snel en maken daardoor veel stof.

4. Zorg voor een goede ventilatie
Buiten werk je veiliger dan binnen. Het gaat er immers om de concentratie van vezels in de lucht zo klein mogelijk te houden. Als dat niet kan, moet je de ruimte waarin je werkt heel goed verluchten. Zorg voor luchtstroom naar buiten, zodat de vezels niet in de lucht blijven hangen. Kleef dus zorgvuldig alle kieren en gaten dicht die uitgeven op een andere ruimte.

5. Gebruik aangepaste beschermingsmiddelen
Asbestvezels kunnen aan je kleding blijven hangen. Draag daarom bij voorkeur een overal en handschoenen die je kan wegwerpen. Na het werken kan je die samen met het andere afval op de correcte manier verwijderen. Uiterst belangrijk is een ademhalingstoestel waarmee je jezelf tegen het inademen van de vezels beschermt. Een gewoon masker is absoluut niet geschikt, want dat houdt de kleinste vezeltjes niet tegen. Je hebt een speciaal ademhalingstoestel nodig met filtercapaciteit P3. Vraag advies aan de verkoper.

6. Reinig na het werk zorgvuldig het lokaal en het gereedschap
Maak het tijdens het werk vrijgekomen stof nat, veeg het heel voorzichtig op met vochtige doeken en voeg alles bij het asbestafval. Je gewone stofzuiger gebruiken is een heel slecht idee. De zeer kleine asbestvezels worden niet tegengehouden door de filter en worden zo weer de lucht ingeblazen.

7. Maak jezelf grondig schoon
Schrob jezelf na het werk grondig schoon onder de douche. Vooral je haar moet je heel zorgvuldig wassen.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.