Naar inhoud

Hoe identiteitskaart aanvragen?

Aanvragen van elektronische identiteitskaart

In principe hoef je zelf niets te doen om je nieuwe identiteitskaart te krijgen. Als het zover is, krijg je een uitnodiging om langs te komen bij de dienst bevolking in het gemeentehuis. 

Je brengt dan je oude identiteitskaart mee, een recente pasfoto (geen digitale zelf afgedrukte foto) en € 15,70. Je ondertekent het aanvraagformulier en de gemeente stuurt dat naar de firma die de kaarten aanmaakt.

Na enkele weken krijg je in jouw brievenbus een enveloppe. Het bevat twee vakjes waarachter codes zijn vermeld, de PUK- en de PIN-code (te vergelijken met de codes die je bijvoorbeeld ook op een gsm-kaart vindt).

Als je de enveloppe hebt gekregen, kom je er zo snel mogelijk mee naar het gemeentehuis. Ondertussen is je elektronische identiteitskaart immers toegekomen bij de dienst bevolking en kan je ze met de PUK-code laten activeren.
De PIN-code heeft dezelfde functie als de PIN-code van je bankkaart. Bij het activeren kan je de PIN-code wijzigen in een zelfgekozen code.

Enkele tips over PUK en PIN

Wat met de omslag met PUK- en PIN-code?
Je  houdt die omslag bij zolang de elektronische identiteitskaart geldig is. Wanneer je een nieuwe kaart ontvangt, verscheur je de vorige omslag. 

Uw  PIN-code wijzigen?
Dat kan bij de dienst bevolking. Je brengt daarvoor de omslag met PUK- en PIN-code mee.

Uw PIN-code vergeten?
De dienst bevolking kan een nieuwe PUK- en PIN-code aanvragen. Je komt persoonlijk naar het gemeentehuis om een nieuwe code aan te vragen. Na enkele weken kan je de nieuwe code afhalen.

Praktisch

Bevolking

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 53
Fax:  03-353 40 26
bevolking@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
16 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
14 - 16 u.
(niet juli-augustus)
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info