Naar inhoud

Afvalarm winkelen

herbruikbare boodschappentas

Gebruik een herbruikbare boodschappentas
Wist je dat er voor de productie van één plastic wegwerpzakje 2cl aardolie nodig is? Je vindt dat niet veel? Bedenk dan wel dat de ruim 10 miljoen inwoners van België jaarlijks tot voor kort meer dan 3 miljard van die zakjes gebruikten … goed voor een verbruik van 60 miljoen liter aardolie. Een deel van de wegwerpzakjes wordt gelukkig nog nuttig gebruikt in de vuilnisemmer. Het merendeel verdwijnt echter rechtstreeks bij het afval.
Naast de herbruikbare winkeltas zijn er ook nog andere oplossingen zoals een mand of plooibox, een fietstas, een rugzak, een trolley, een winkelwagentje of een stoffen tas.

Koop los fruit en groenten.
Verse, los aangeboden groenten en fruit veroorzaken minder afval dan voorverpakte producten. Aan de zelfbedieningsafdeling kan je gerust verschillende soorten groenten of fruit samen in één zak opbergen en er alle prijsetiketten opkleven.

Koop glazen flessen met statiegeld
Meestal rijd je toch met een (leeg) voertuig naar de winkel. Waarom dan niet kiezen voor flessen met statiegeld? Verwar dat echter niet met wegwerp glazen flessen: die zijn zeker geen milieuvriendelijk alternatief voor PMD-verpakkingen.

Kijk uit naar de logo's die aangeven aan dat je de lege verpakking (meestal flessen) naar de winkel mag terugbrengen, zodat ze hergebruikt kan worden. De prijs bij aankoop voor de (lege) fles krijg je zo in de vorm van statiegeld terugbetaald.

Tip! Eigenlijk is leidingwater nog steeds het milieuvriendelijkst verpakte drinkwater. Bovendien moet de kwaliteit van leidingwater niet onderdoen voor die van flessenwater! Als je wil, kan je het nog altijd nafilteren. Daarvoor zijn speciale filterkannen met eenvoudig te vervangen filterpatronen op de markt.

Koop herlaadbare batterijen
Lege batterijen zijn gevaarlijk afval en geven bij storten of verbranden aanleiding tot uitstoot van giftige zware metalen, zoals kwik, lood, cadmium, zink en nikkel. Herlaadbare batterijen zijn een veel beter alternatief.
De aankoopprijs van herlaadbare batterijen ligt uiteraard hoger dan die van wegwerpbatterijen, maar ze gaan dan ook honderden keren langer mee. Op langere termijn zijn herlaadbare batterijen dan ook veel goedkoper (de aankoop van een laadstation meegerekend).

Koop navulverpakkingen.
Verschillende producten bestaan in een navulbare versie.
De bekendste zijn de navulbare wasmiddelen, zowel in poedervorm als vloeibaar. Ook schrijfgerief bestaat in navulformaat.
De betere winkels van kantoormaterialen bieden navulbare balpennen of vulpennen, vulpotloden en navulbare stiften aan in plaats van wegwerpbalpennen en -stiften.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.