Naar inhoud

Voorkom groenafval

Een slimme tuinier kent geen groenafval. Hij gebruikt de natuurlijke processen in zijn tuin en laat ze voor hem werken.
Enkele slimme tips voor een afvalarme tuin!

- Wie zelf z'n groenten-, fruit- en tuinafval composteert, heeft nauwelijks nog afval om met de groene GFT+-container mee te geven. Composteren is de milieuvriendelijkste manier om je groenten-, fruit- en tuinafval te verwerken. Wie composteert, bespaart heel wat geld en maakt zelf de allerbeste bodemverbeteraar voor de tuin. Composteren is helemaal niet moeilijk. Klik hier als je meer info wil over composteren.
- Wist je dat je grasafval kan vermijden door gebruik te maken van een mulchmaaier? Dit type grasmaaier heeft speciale messen die de grassprietjes erg fijn versnijden. Zo vallen ze tussen de grasplantjes en hoef je ze niet af te voeren. De compostwormen vinden dat een feest en eten de snippertjes op. Het gras mag wel niet te lang zijn om goed met de mulchmaaier te werken. Hoewel je dus iets vaker zal moeten maaien, vraagt het maaien minder tijd. 
- Gazon maaien is een tijdrovende bezigheid. Misschien hoeft niet heel je oppervlakte gazon kortgewiekt te worden en kan je een stukje inrichten als bloemenweide. Minder maaiwerk, mooi en leuk voor vlinders en bijen!
- Je kan je snoeihout gratis aan huis laten verhakselen (2m³ per maand). Leg je afspraak een week voor de verhakselronde vast bij de milieudienst. Je kan het hakselhout gebruiken tussen de planten om onkruid tegen te gaan of om een paadje te maken. Hakselhout is ook ideaal materiaal om te composteren. Klik hier voor meer info.
- Sommige plantenresten die op het eerste zicht afval lijken, kan je vaak toch nog nuttig gebruiken. Een gesnoeide tak is bijvoorbeeld een perfecte steunstok. En waarom de kortere twijgen niet in een bloemstuk verwerken?
- Hou bij het planten op voorhand goed rekening met de afmetingen van de plant op latere leeftijd. Zo voorkom je dat je op termijn te veel zal moeten snoeien en dat je planten te dicht op elkaar staan.
- Je kan in plaats van gazon ook een oppervlakte beplanten met bodembedekkende vaste planten of heesters.
- Een laag bladeren, houtsnippers of maaisel beschermt de bodem tegen slagregen, rechtstreekse zonnestralen en uitdrogende wind. Tijdens de zomer voorkomt de mulchlaag het verdampen van het bodemvocht. Plantenwortels en bodemorganismen varen er wel bij.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info