Naar inhoud

Dubbel glas en dakisolatie

Een energiezuinige (huur)woning voor iedere Vlaming! Dat is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het “Renovatiepact”. Kwetsbare huurders wonen vaak noodgedwongen in een energieverslindende woning op de private huurmarkt.

Verhuur je een woning waarbij dakisolatie of dubbel glas ontbreekt? Dan loop je kans dat je opbrengsteigendom vanaf 2020 ongeschikt is voor de huurmarkt.

Als je een woning verhuurt, ga je best na of de woning voldoet aan de minimale wettelijke kwaliteitsvereisten. Tegen 2020 moeten alle woningen - dus ook huurwoningen – ramen met minstens dubbel glas en een geïsoleerd dak hebben.

De minimumnorm voor dak- of zoldervloerisolatie is een Rd-waarde van minstens 0,75 m2K/W. Dat stemt overeen met een isolatielaag van 3 tot 4 cm (afhankelijk van het gebruikte

materiaal). Verder moeten tegen 2020 de ramen in de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van alle woningen minstens dubbel glas hebben, indien dit een oudere woning betreft opteert u best voor 1,1.

 Wat als uw huurwoning niet aan de verplichtingen voldoet ?

Verhuur je een woning waarbij dakisolatie ontbreekt, dan kan je bij een woningonderzoek vanaf 1 januari 2015 strafpunten krijgen. Woningen met méér dan vijftien strafpunten kunnen ongeschikt worden verklaard en kunnen dan niet verder verhuurd worden, zolang de gebreken niet zijn weggewerkt. Je wacht best niet met isoleren. Nu kan je nog maximaal beroep doen op een extra hoge premie voor dakisolatie en de IGEAN energielening. De sociale energie-efficiëntie-projecten van Eandis komen eigenaars en huurders op de huurmarkt tegemoet om te voldoen aan de minimum kwaliteitsvereisten en bieden een energiezuinig verbruik voor de huurder. Er zijn extra hoge premiebedragen en begeleiding op maat die verhuurder en huurder op weg helpen in het ganse proces. De verhuurder vraagt vóór het uitvoeren van de werken goedkeuring aan Eandis en verhoogt de huurprijs niet ten gevolge van de gefinancierde werken. Daarbij zegt de verhuurder het huurcontract niet op voor het einde van de contractueel bepaalde huurperiode. De huurder die deel uitmaakt van een bepaalde doelgroep kan gratis een energiescan laten uitvoeren vóór de werken uitgevoerd worden. Een win-win situatie voor beide partijen.

Ontdek hier op https://www.eandis.be/sites/eandis/files/documents/9021079-sociale_energie_2017_beno_-_voorwaarden.pdf of je in aanmerking komt voor de extra hoge premies.

Voor meer informatie kan je surfen naar www.wonenvlaanderen.be. Daar kan je meer informatie vinden over de minimale dakisolatienormen en de dubbelglasnorm.

Het Wooninfopunt van je gemeente helpt je graag verder:

Wooninfopunt:
Handboogstraat 36, 2160 Wommelgem
Geopend op woensdagvoormiddag van 9u tot 12u.
Tel: 03-350 08 08      
E-mail: wooninfopunt@igean.be
De maandelijkse avondpermanentie kan je terugvinden op de website van IGEAN: www.igean.be.

Praktisch

Ruimtelijke ordening - Stedenbouw

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 81
Fax:  03-353 40 26
ruimtelijkeordening@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag   8.30 - 12.00 u.
     18 - 20 u.
Dinsdag   8.30 - 12.00 u.
Woensdag   8.30 - 12.00 u.
Donderdag   8.30 - 12.00 u.
Vrijdag   8.30 - 12.00 u.

Meer info