Naar inhoud

Wandelroute Pietingpad

De Moffenhoeve

5,8 km
Met lus C 7 km - blauwe pijlen


We parkeren de wagen op het parkeerterrein achter gemeentelijk sportcentrum Brieleke, Brieleke 16. Onze wandeling vertrekt in de westelijke hoek achter de sporthal waar we de veldweg rechts volgen. Die weg leidt ons naast sportvelden van de KBVB, provincie Antwerpen. Op het T-punt draaien we linksaf en vervolgen het weggetje tot aan een volgend T-punt waar we rechts draaien. We volgen deze veldweg, een vroegere ‘kerkweg’, tot op de Schranshoevebaan, een geasfalteerde weg. We draaien rechts de baan op. De Schranshoeve is een omwalde hoeve met toegang over een brug. In 1390 stond zij gekend als Dornhoeve. Een mooi bakhuis roept nog herinneringen op aan vroegere tijden. Van de vroegere hoeve blijft niet veel over, vliegende bommen teisterden haar. ‘Schrans’ is een gewestelijk getint woord voor ‘mote of versterkte hoeve’. De bewoners van de streek zochten er hun toevlucht bij wapengeweld.

We volgen de Schranshoevebaan en even verder nemen we links een smalle veldweg. Op het einde van die weg ligt voor ons de (verbouwde) Moffenhoeve. Het is niet de oorspronkelijke Moffenhoeve. Die versterkte hoeve stond meer noordelijk. De laatste resten van de ‘Moeffenhoeve’ werden in 1966 verwijderd. De naam ‘Moeffenhoeve’ is afgeleid van de gebruikte speciaal gevormde kleine bakstenen die ‘Moeffen’ werden genoemd. Bij de bouw van de huidige ‘Moffenhoeve’ werden de bakstenen van de oude hoeve herbruikt. We draaien links en volgen deze weg die overgaat in de Van Asschestraat. Halverwege de Van Asschestraat slaan we links de Kapelaan Staslaan in. Eerst een smalle weg nadien een brede straat. Deze straat brengt ons tot aan de Herentalsebaan die we recht oversteken en we vervolgen onze weg door deze prachtige dreef tot aan kasteel Hulgenrode. Al in de 12de eeuw is er sprake van dit domein. Toen stond er nog geen kasteel maar wellicht was het een zogenoemde ‘winhove met hoeve’. Eén van de vroegste eigenaars van het domein was het Sint-Elizabethziekenhuis te Antwerpen. Het is pas in 1620 dat er sprake is van het Kasteel Hulgenrode. Het werd gebouwd door Ridder Thomas Hutter en z’n echtgenote Johanna de Wasservas. In de loop van de geschiedenis veranderde het kasteel meermaals van eigenaar. Het werd verbouwd in 1834. In 1914 werd het kasteel door brand verwoest. Martin Mommens liet het kasteel in 1920 op het bestaande rechthoekige grondplan herbouwen in een neoclassicistische stijl. Op dit moment is het kasteel eigendom van de vzw Koraal, een organisatie die instaat voor de opvang van kinderen. Het parkdomein is tijdens de zomervakantie het geliefkoosde speelplein van kinderen uit de wijde omgeving.

Voor de ingang van het kasteelpark gaan we links een smalle weg in die overgaat in een geasfalteerde weg: de Gulkenrodestraat. We volgen deze straat rechtdoor tot aan de Netelaarstraat. Daar gaan we rechts en stappen we voorbij ‘Het Blauwe Kruis’, het bekende dierenopvangcentrum. De straat gaat nu over in een veldweg. Rechts van ons zien we het park dat Hulgenrode omgeeft. De plaats waar we nu wandelen was lang geleden een bosgebied. Dat is terug te vinden in de plaatselijke plaatsnamen die steeds het woordje ‘rode’ bevatten. En ‘rode’ wil zeggen: een plaats waar bos en houtgewas gerooid is. Even verder slaan we tussen enkele majestueuze knotwilgen de veldweg links in. Die brengt ons op de Leliebaan die we rechtdoor volgen. Op de driesprong met de Pietingbaan draaien we rechts en volgen de Pietingbaan tot we links de Populierenlaan bemerken.

Lus C 7 km. Wanneer je de volledige wandeling doet, negeer dan de Populierenlaan en volg de Pietingbaan tot je links de Broederlozestraat ziet. Je zou het niet vermoeden maar de naamgeving van deze straat duidt op een moerassig gebied meestal doorsneden door een waterloop (hier de Diepebeek - in 1743 noemde deze straat Broijlose strate en het woord loo(s) duidt op moeras). Deze onverharde straat draai je in en volg die tot je links, achter een watervergaarbekken, het Pietingpad ziet. Achter de serres van een groot tuinbouwbedrijf volg je dit pad naast de Diepebeek tot je op een verharde weg komt. Ondertussen ben je ook een watervergaarbekken voorbijgekomen. Dat dient om de waterhuishouding in onze gemeente optimaal te doen functioneren. Je bent nu op het punt waar ook de verkorting aansluit. Hier vervolg je rechtdoor je weg.

5,8 km. Wanneer je de verkorting neemt, draai de Populierenlaan in en volg je die tot aan het punt waar de wandeling terug aansluit en volg dan verder de verharde weg. Steek de Stommehoevenstraat rechtdoor over, de Corluystraat in, vervolgens rechtdoor tot aan de Herentalsebaan. Deze drukke baan steek je over en ga rechtdoor in de Wiekenstraat. Deze straat volg je tot aan de Sint-Damiaanstraat. In de Wiekenstraat stond vroeger een houten molen die in 1922 door brand volledig verwoest werd. Even verder op je rechterzijde staat het oude molenaarshuis. In de noordgevel zie in de muurankers het jaar 1779 staan. Steek de Sint-Damiaanstraat over en volg dit wegeltje tot in de Vrijgezellenstraat. Vlak voor je bevindt zich gemeenschapsschool ‘GO! De Boomgaard’. Daar draai je links in. Even verder draai je rechts het Scheersel in. Je volgt deze straat en gaat vervolgens de eerste straat links in (aan het voetbalveld). Dat is het Brieleke en zo kom je terug aan het gemeentelijk sportcentrum Brieleke.

Praktisch

Informatiedienst

Kaakstraat 2 - 1ste verdieping
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 61
Fax:  03-353 40 26
diego.sas@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info