Naar inhoud

Zuinig met water - tips

water

Water voor de toekomst: elke druppel telt!
Onze watervoorraden lijken onuitputtelijk. In Vlaanderen regent het immers vaak, met soms overstromingen tot gevolg. Maar toch is 'ons' water schaars. Als je al het water op aarde gelijkstelt aan een volle badkuip, dan is het voor de mens bruikbare gedeelte niet meer dan een koffielepeltje. In Vlaanderen verbruiken en vervuilen we naar verhouding veel meer dan dat koffielepeltje, met alle gevolgen van dien voor onze natuur. Een simpele draai aan de kraan! Voor ons is drinkwater zo vanzelfsprekend dat we er vaak onbezonnen mee omspringen. Per keer dat we het toilet doorspoelen, wordt ongeveer 9 liter drinkbaar water weggespoeld. En dat terwijl nu al 1,2 miljard mensen geen toegang hebben tot zuiver water. Elke Vlaming gebruikt gemiddeld 120 liter water per dag. Met z'n allen (gezinnen, landbouw en industrie) nemen we meer dan ons deel en verbruiken we 745 miljard liter per jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over de kwaliteit van het water nadat we het hebben gebruikt. De natuur geeft duidelijke signalen dat het zo niet verder kan.

Wat kunnen wij doen?
Huishoudens verbruiken meer dan de helft van al het water dat jaarlijks in Vlaanderen geproduceerd wordt. Daarom ligt ook een deel van de oplossing bij ons. Hoe kunnen wij ons huishouden omvormen tot een watervriendelijke plaats?

Hier 10 tips om erin te duiken
1 - Laat het water niet onnodig lopen. Als je de kraan laat lopen bij het tandenpoetsen, gooi je al snel 1 à 2 liter water weg. Vul de wasbak met een beetje water om uw scheermes schoon te maken tijdens het scheren of scheer elektrisch.
2 - Gebruik een spaardouchekop. Met zo'n douchekop wordt het warm water beter verneveld, zodat het waterverbruik teruggeschroefd wordt met 40 à 50%. Deze douchekoppen zijn niet duurder dan andere douchekoppen en bieden hetzelfde douchecomfort. Door het gehalveerde warmwaterverbruik, bespaar je bovendien gemiddeld per jaar maar liefst 50 euro op je energiefactuur.
3 - Herstel lekkende kranen en toiletten onmiddellijk. Een kraan die 10 druppels water per minuut lekt, verspilt 5 à 6 liter per dag of bijna 2000 liter per jaar. Een lekkende toiletstortbak kan tot 360 liter per dag verspillen.
4 - Bij oudere toiletten zijn de spoelreservoirs dikwijls op 9 tot 12 liter afgesteld. Iedereen weet dat een kleine boodschap met veel minder water kan worden weggespoeld. Bij nieuwbouw of als je toilet aan vervanging toe is, kies dan een toilet met een waterbesparingsknop, zodat je kan kiezen of je met veel of weinig water doorspoelt. Let er ook op dat je kiest voor een stortbak met een kleinere inhoud (6 liter).
5 - Ook bij je oude toilet kan je water besparen. Je kan bijvoorbeeld een volle fles in je spoelbak leggen. Het spoelvolume kan ook geregeld worden via een vlotter, een spaargewicht of een stortbakregelaar. Er bestaan ook reeds ombouwsets voor de spaartoetsen.
6 - Doe de was en de afwas enkel als je toestel volledig gevuld is. Zo bespaar je water én energie.
7 - Besproei de tuin niet meer dan nodig. Eén keer per week iets langer is ook veel beter dan alle dagen kort.
8 - Let bij de aankoop van nieuwe toestellen op het waterverbruik: de verschillen zijn soms groot.
9 - Kijk regelmatig of je leidingen niet lekken. Controleer bijvoorbeeld voor je gaat slapen de watermeter, als niemand 's nachts de kraan gebruikt, kan je 's morgens zien of je leidingen in orde zijn.
10 - Neem regelmatig een douche in plaats van een bad. Met de hoeveelheid water van een bad kan je drie keer douchen.

En enkele tips om ons water te beschermen
- Giet nooit verven, vernissen, solventen (white spirit,...) in de gootsteen.
- Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Zij komen in bodem, grond- en oppervlaktewater terecht. Onze waterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat die producten volledig uit het water te halen. 1 gram van sommige stoffen maakt 10.000.000 liter oppervlaktewater onbruikbaar voor drinkwaterproductie!
- Wees zuinig met schoonmaakproducten en koop indien mogelijk schoonmaakmiddelen die een beperkte impact hebben op het milieu. Tips vind je terug op www.milieukoopwijzer.be.
- Vermijd het gebruik van ontsmettingsmiddelen, bijtende ontstoppers en agressieve ontkalkers.

Regen, een geschenk uit de hemel
Steen en been klagen we over ons regenlandje! Natuurlijk is een stralend zonnetje erg leuk, maar water dat gratis en voor niets met bakken uit de hemel valt heeft toch ook wel z’n voordelen. Er  nuttig gebruik van maken is dus de boodschap! Waarom zou je geen regenwater gebruiken als je wist dat de kwaliteit van het opgevangen en goed gefilterd regenwater goed genoeg is voor de spoeling van toiletten, het wassen van kledij, de schoonmaak en het sproeien van de tuin.

- Als je regenwater gebruikt voor bovenstaande vier toepassingen, bespaar je tot de helft op je drinkwaterfactuur.
-  Bovendien is regenwater beter voor de wasmachine omdat het zachter is. Er is dus geen ontkalker nodig en daarom is het waspoederverbruik kleiner. Ook in het toilet heb je minder kalkvorming wanneer je regenwater gebruikt.
- Aangezien de heffing op oppervlaktewaterverontreiniging berekend wordt aan de hand van je drinkwaterfactuur, betekent dit een tweede besparing.
- En zeker niet te vergeten: het is beter voor het milieu. Drinkwaterproductie kost veel energie!

Om regenwater te kunnen gebruiken, moet je een goed functionerende regenwaterput hebben. De gemeente Wommelgem wil het gebruik van regenwater mee stimuleren en geeft een premie voor het hergebruik van hemelwater in huis. Klik hier voor meer info over deze premie.
Je hebt geen regenwaterput en het is moeilijk er nog een te voorzien? Je wil toch regenwater gebruiken voor het sproeien van de tuin en het wassen van de auto? Geen nood. Je kan ook gebruik maken van een regenton. De hoeveelheid water in een regenton is wel beperkt, maar je kan er toch al een eindje mee verder.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info