Naar inhoud

Composteer en profiteer

compostvat met stok

Op basis van de natuurlijke kringloop van de aarde is composteren waarschijnlijk één van de oudst bekende recyclageprocessen. Composteren is het omvormen van snoeisel, bladeren en resten van groenten en fruit tot humus. Tijdens het composteringsproces in een compostvat of -bak in de eigen tuin gebeurt hetzelfde als bij het verteren van plantenmateriaal in of op de bodem. Micro-organismen en schimmels breken het plantenmateriaal langzaam af en vormen hierbij stabiele humus.

Doordat compost gemaakt is van zuiver plantenmateriaal, bevat het dus ook alle voedingsstoffen die een plant van nature nodig heeft. Te veel stikstof in de grond door bemesting veroorzaakt een vlugge plantengroei. Te snel groeiende plantentoppen trekken bladluizen aan. Geef planten daarom niet te veel mest. Zo zijn ze minder aantrekkelijk voor bladluizen. Compost voorziet alle nodige voedingsstoffen zonder een te snelle stikstofopname door planten. Een garantie voor gezondere planten!

Compost verbetert ook de structuur van je bodem. Bij zandgrond die moeilijk water kan vasthouden, zorgt compost ervoor dat het vocht beter vastgehouden wordt. Zware (te) natte kleigrond wordt dan weer luchtig en beter waterdoorlatend gemaakt. Composteren is een heel slimme en milieuvriendelijke manier om van je groenafval af te geraken. Met een compostbak of compostvat in de tuin zorg je ervoor dat waardevolle stoffen uit de natuur opnieuw gebruikt worden. De planten en bomen in je tuin krijgen de ideale voedingsbodem om in te groeien. Maar ook je eigen portemonnee doe je een plezier. Al wat je composteert, moet je niet meegeven in je GFT+-container. Groen naar het containerpark brengen is dan ook verleden tijd.

Ook de gemeente Wommelgem gebruik compost!
Als gemeente gebruiken we compost in onze plantsoenen. Hiervoor gebruiken we hoofdzakelijk compost van de composteringsinstallatie. De composteringsinstallatie verwerkt het groenafval van de gemeenten uit de IGEAN-regio. Achteraf wordt de compost gekeurd door de Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco) en krijgt hij - als alles in orde - is een kwaliteitskeurmerk.

Composteer en profiteer!
Composteerders hoeven niet te betalen voor het afvoeren van hun GFT+-afval en ze profiteren bovendien van alle goede bodemverbeterende eigenschappen die compost te bieden heeft. Er zijn al heel wat Wommelgemnaren die thuis composteren, maar het kan vast en zeker nog beter. In Wommelgem wordt jaarlijks nog 2000 ton groenten-, fruit-, en tuinafval aan huis opgehaald of naar het containerpark gebracht. Dat kost de gemeente jaarlijks zo’n 200 000 euro. Geld dat eigenlijk veel nuttiger gebruikt zou kunnen worden.

Composteren, echt niet moeilijk!
Composteren is helemaal niet moeilijk. Enkele weetjes en je kan van start gaan.
- Maak een goede mix tussen groen en bruin. Groene materialen zijn sappige materialen zoals groenten- en fruitresten, gazon,... Bruine materialen zijn droog en stug (takjes, dorre bladeren). De bruine materialen zorgen ervoor dat er luchtholtes blijven in het materiaal en dat alles niet als een pudding in elkaar zakt.
- Bij het composteren is zuurstof nodig. Trek met een beluchtingsstok luchtschouwen in het materiaal of zet het materiaal af en toe om met een riek.
- Snoeihout (takken tot 14 cm diameter) kan je één keer per maand gratis (tot 2 m³) aan huis laten verhakselen. Het hakselhout kan je dan heel gemakkelijk composteren of je kan het gebruiken tussen de planten om onkruid tegen te gaan. De data waarop verhakseld wordt vind je terug op de afvalkalender. Leg minstens een week op voorhand je afspraak vast bij de milieudienst (milieudienst@wommelgem.be of tel. 03-355 12 58).
- Werk je met een compostvat? Zorg dat het niet in de volle zon staat. Leg enkele dals onder het vat zodat het compostvat niet in de bodem wegzakt. Laat spleten tussen de dals zodat het bodemleven in en uit het vat kan.
- Compostvaten en beluchtingsstokken zijn te koop in het containerpark. Een compostvat met beluchtingsstok kost 35 euro, een beluchtingsstok apart 5 euro. Indien je veel groenafval hebt, kan je ook werken met een bakkensysteem. Dat kan je bijvoorbeeld zelf maken van paletten. Op het containerpark kan je ook een bakkensysteem van gerecycleerde plastic aankopen voor 50 euro.  (let op: compostvaten en bakken zijn niet meer te koop bij de milieudienst, enkel nog op het containerpark).

Bestel gratis een vracht compost
Heb je veel compost nodig? Bestel via de milieudienst (tel. 03-355 12 58) gratis een vracht compost. De compost wordt per vrachtwagen geleverd (12 m³). De compost is afkomstig van de composteerinstallatie van intercommunale IGEAN en draagt het Vlaco-keurmerk.

Meer info over composteren:
Kijk op www.vlaco.be of neem contact op met de milieudienst of met de compostmeesters (contactgegevens te verkijgen via de milieudienst). De compostmeesters zijn enthousiaste vrijwilligers met heel wat kennis omtrent composteren. Zij geven je raad en komen als je dat wenst even bij je langs als het composteren niet goed lukt. Je kan ook gratis brochures met meer info over composteren verkrijgen op de milieudienst.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info