Naar inhoud

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen steunt op drie principes:
- Beperk de vraag tot het essentiële, tot de werkelijke behoeften.
- Gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen en bronnen.
- Ga zo efficiënt mogelijk om met energie, water, ruimte en materialen.

Via volgende links vind je heel wat nuttige informatie over duurzaam bouwen:

  • Ecobouwers.be is een website met praktische en technische informatie en concrete ervaringen over duurzaam bouwen. Het platform wil de ontmoetingsplaats zijn van een online gemeenschap rond duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen. Je komt er in contact met geëngageerde doe-het-zelvers en met professionals uit de sector.
  • Kamp C - Provinciaal centrum duurzaam bouwen en wonen
    Als je plannen hebt om te (ver)bouwen en je wil dat op een duurzame wijze doen, dan ben je op Kamp C, het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, beslist op het juiste adres. Eind april 2003 opende het infocentrum zijn deuren. Sindsdien heeft het domein een metamorfose ondergaan: het werd uitgebreid met een bio-ecologische woning en een duurzaam bedrijvencentrum. Talrijke particuliere (ver)bouwers en professionelen vonden intussen hun weg naar het centrum. Meer info vind je via volgende link: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dwep/deis/kamp-c.html
  • VIBE vzw (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen) informeert over gezond en milieuverantwoord bouwen en wonen. Ze behandelen alle onderwerpen die daarmee te maken hebben: niet alleen energie- en waterbesparing, maar ook ruimtegebruik, ecologische stedenbouw en gezonde bouwmaterialen. Dit vanuit het standpunt van gezondheid én milieu. In hun databank kan je op zoek gaan naar bio-ecologische producten, leveranciers, verkooppunten, aannemers, architecten,… die een VIBE-erkenning bezitten.
  • Dialoog is een onafhankelijke vzw die particulieren en zelfstandigen informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen door vorming, advies en publicaties door eigen professionelen en freelance medewerkers, om hen te helpen bewuste keuzes te maken om zo tot een kwalitatief beter sociaal en ecologisch leven te komen. Bezoek de website van Dialoog via volgende link: www.dialoog.be
  • Nuttige info over energiebesparende maatregelen vind je op www.energiesparen.be.

Bij het wooninfopunt kan je terecht voor meer informatie op vlak van duurzaam bouwen en wonen. Zie je door de bomen het bos niet meer bij de zoektocht naar premies en subsidies? Heb je hulp nodig bij het invullen van de aanvraagformulieren. Of wil je meer informatie over de principes van duurzaam bouwen en wonen? Kom dan gerust langs.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info