Naar inhoud

Nacht van de duisternis

nacht van de duisternis

Lichthinder en lichtvervuiling zijn nog steeds vrij ongekende problemen. Tijdens de 'Nacht van de duisternis' roepen we iedereen op om de verlichting voor één nacht symbolisch te doven. We willen de mensen bewust maken van de impact van lichthinder op het leefmilieu van mens, plant en dier. Dit kan een aanzet zijn om in de toekomst structurele maatregelen te nemen om energie te besparen en lichthinder te beperken.

Met een symbolische actie, zoals het doven van de openbare verlichting, geeft ook de gemeente een aanzet om het lichthinderprobleem aan te pakken. Dit heeft tal van voordelen:

- Dankzij een rationele omgang met openbare verlichting en klemtoonverlichting bespaart de gemeente heel wat op de energiefactuur. Zo werd vorig jaar berekend dat efficiënte straatverlichting het equivalent van het jaarverbruik van 42.000 gezinnen kan besparen.
- Bovendien is lichtvervuiling hinderlijk voor de mens: het verstoort de broodnodige rust en kan in combinatie met andere stressfactoren (lawaai, drukke job,…) ernstige gezondheidsproblemen opleveren.
- Duisternis is een oerkwaliteit van de nacht. Tijdens de nacht gebeurt het leven op een natuurlijke wijze in het donker.
- Ook gezinnen en bedrijven hebben er alle (financiële) baat bij om rationeel te verlichten.
- Last but not least: donker is mysterieus en mooi. Tijdens de Nacht van de Duisternis kan iedereen proeven van de nachtelijke schoonheid die de natuur en de sterrenhemel te bieden heeft.

Meer info vind je op www.lichthinder.be.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info