Naar inhoud

Behaag Natuurlijk

behaag natuurlijk

Tijdens de Behaagactie slaan Natuurpunt, de Milieuraad en het gemeentebestuur de handen in elkaar ter promotie van streekeigen groen.
Hagen, houtkanten en bomenrijen zijn in ons cultuurlandschap vaak de enige verbindingswegen tussen de overgebleven natuurgebieden. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en tuinen kunnen samen groene linten vormen en zo gedeeltelijk de verdwenen struwelen, houtkanten en hakhoutbosjes vervangen. Op die manier zal de waarde van het landschap zowel voor plant en dier als voor de wandelaar verhogen.

Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Elk najaar kan je tegen sterk verlaagde prijzen haag- en klimplanten bestellen. De voordelen van streekeigen groen tegenover uitheems (sier-)groen zijn immers talrijk. Streekeigen bomen en struiken groeien sneller, zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en allerlei ziekten... en zijn heel wat vriendelijker voor je portemonnee.

Hoe bestellen?
Heel eenvoudig. Op het bestelformulier (download onderaan) duid je aan welk(e) pakket(ten) je wenst. Dit formulier bezorg je uiterlijk vrijdag 27 oktober 2017 aan de gemeentelijke milieudienst. Schrijf het bedrag van je bestelling over op rekeningnummer BE74 9731 1815 3007 (BIC: ARSP BE 22) van de gemeentelijke milieuraad.

Wanneer afhalen?
Op zaterdag 25 november tussen 9 en 11 u. kan je je bestelling afhalen in de kelder van het gemeentehuis, Kaakstraat 2. Bij het afhalen ontvang je een folder met plant- en snoeitips, afstandsregels en een beschrijving van het plantgoed. Bij de bedeling wordt, zolang de voorraad strekt, gratis compost aangeboden. Die kan aangewend worden bij de aanplant van de planten. Indien je hiervan gebruik wil maken, kan je dit aanduiden op het bestelformulier. Breng dan wel - naargelang de gewenste hoeveelheid - een stevige zak, aanhangwagentje e.d. mee. Reken op een emmer per drie plantgaten voor hagen en twee emmers voor het aanplanten van een boom.

Meer info?
Folders met plantbeschrijvingen en onderhoudtips vind je in de bibliotheek en in het gemeentehuis.
Je kan het pdf-bestand ook downloaden op www.natuurpunt.be/behaag.

milieudienst
Kaakstraat 2
tel. 03-355 12 58
milieudienst@wommelgem.be
milieuraad
Johan Buys
johan.buys1@telenet.be

Extra aanbod: bijenhotels te koop
Het gaat niet zo goed met de bijen. Honingbijen verdwijnen uit hun korven en ook de wilde bijen doen het zo mogelijk nog slechter. Hoog tijd voor acties … Bewaar het hotelletje enkele maanden en hang het op een zonnige plaats in je tuin tijdens de komende lente. Van maart tot oktober gaan zich daar boeiende taferelen afspelen met verhalen over verleiding en bedrog, metselaars en behangers, macho’s en huisvrouwen. Wist je trouwens dat wilde bijen niet steken? Dat ze solitair leven en elk een eigen nestje maken? Dat ze vooral bessenstruiken, fruitbomen en andere gewassen bestuiven? Kortom, voor Natuurpunt een prima moment om ook bijenhotelletjes te koop aan te bieden aan 20 euro per stuk. Deze worden gemaakt door Den Atelier in Niel, een arbeidszorgcentrum voor personen die vanwege een beperking niet terechtkunnen in het gewone tewerkstellingscircuit. Den Atelier is een project van de vzw Pegode, zie ook www.pegode.be.

Praktisch

Milieudienst

Kaakstraat 2
2160 Wommelgem


Tel:  03-355 12 58
Fax:  03-353 40 26
milieudienst@wommelgem.be

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 8.30 - 12.00 u.
18 - 20 u.
Dinsdag 8.30 - 12.00 u.
Woensdag 8.30 - 12.00 u.
Donderdag 8.30 - 12.00 u.
Vrijdag 8.30 - 12.00 u.

Meer info