Wommelgem Hartveilig

Op vrijdag 28 januari werd de eerste ‘Automatische Externe Defibrillator’ (AED) op een openbare plaats ingehuldigd. Het toestel kreeg een plaats aan het oude gemeentehuis op de Kerkplaats.

Gezondheidsschepen Ann Baele omkaderde de avond en gaf het woord aan Koen D’Halleweyn. Als arts en voorzitter van de gezondheidsraad onderstreepte die het belang van het toestel, waarna het Rode Kruis met een pop demonstreerde hoe je dit apparaat moet gebruiken. Wommelgem kan zich meteen ook ‘Hartveilige gemeente’ noemen, wat officieel werd bekrachtigd in een overeenkomst met het Rode Kruis Borsbeek-Wommelgem.

Op zich is het apparaat niet moeilijk te bedienen, omdat een stem je heel duidelijk begeleidt en alle instructies geeft. Het apparaat analyseert ook het hartritme en bepaalt of het wel nodig is om een stroomstoot toe te dienen. Een AED is daarom heel veilig en kan eigenlijk nooit foutief gebruikt worden.

Johan Leeman van het Rode Kruis: ‘Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste drie tot vier minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft die tot 70% kans om te overleven. Bij elke minuut uitstel van defibrillatie neemt de overlevingskans af met bijna 10%. Onze taak bestaat erin om enerzijds de bevolking te informeren en anderzijds de eerstehulpcapaciteit bij de bevolking te verhogen. In Vlaanderen zijn er nog veel te weinig mensen die kunnen reanimeren.’

Ben je geInteresseerd en wil je ook leren werken met een AED, kom dan op naar een van volgende cursussen :
- donderdag 24 februari, gemeentehuis (ingang Kerkplaats)
- dinsdag 22 maart, Fort 2, lokaal Rode Kruis (nrs. 13-14)
- zaterdag 9 april, gemeentehuis (ingang Kerkplaats)
- woensdag 27 april, gemeentehuis (ingang Kerkplaats)
- donderdag 26 mei, gemeentehuis (ingang Kerkplaats)
Tijdens de week gaan de sessies  door van 19u00 tot 22u00, op zaterdag van 9u00 tot 12u00. Deelnemen kan volledig gratis.  Inschrijven doe je in het gemeentehuis, bij het secretariaat (eerste verdieping), tel. 03-355 12 56.

Wil je weten hoe dit toestel werkt en hulp bieden in noodsituaties? Schrijf dan zeker in voor de cursus. Info: 03-355 12 56 (gemeentesecretariaat)

Nieuws
05/03/13 | Kunstenaars gezocht voor ‘Kunst op het plein’
Op zaterdag 27 april creëert de Wommelgemse cultuurraad opnieuw een openlucht-kunstplatform op de Kerkplaats. Het initiatief loopt in het kader van de Week van de Amateurkunsten.
meer
Activiteiten
Klik hier om je abonnement te wijzigen of te beëindigen.

Gemeente Wommelgem - Kaakstraat 2, 2160 Wommelgem
T 03 355 12 50 - F 03 353 40 26 - E info@wommelgem.be

Verstuurd op 17.01.2018 om 00:02:35

Untitled Page