Naar inhoud

Nu vijf AED-toestellen in onze gemeente

AED

Elk jaar worden bijna 10.000 Belgen slachtoffer van een hartfalen. Wanneer zo'n hartfalen zich voordoet, zijn de eerste minuten van cruciaal belang om het slachtoffer te redden. Vaak komt hulp echter te laat. Maar de nabije aanwezigheid van een automatische externe defibrillator (AED) kan daarbij helpen. Sinds kort zijn er 2 extra toestellen aanwezig in de gemeente. Dat ze het totaal op vijf.

 

 

Een AED is een draagbaar apparaat dat werkt met behulp van een batterij. Zodra het is aangesloten, analyseert het de hartactiviteit van de persoon met een hartstilstand. Deze analyse gebeurt volledig automatisch en de gebruiker moet geen enkele beslissing nemen. Op grond van deze analyse bepaalt het apparaat zelf of het nodig is een elektrische schok toe te dienen, of met andere woorden, om een defibrillatie te starten. In dat geval wordt er dus een elektrische schok toegediend om de hartslag opnieuw op gang te krijgen. Snel ingrijpen redt levens

Hoe sneller de interventie plaatsvindt, hoe groter de overlevingskans is. Uit de statistieken blijkt dat, als er binnen vijf minuten niets gedaan wordt, de overlevingskansen niet hoger zijn dan 5 tot 10%. Wordt er direct ingegrepen met een defibrillator, dan is de kans op overleving 50 tot 70%. Ben je dus in de omgeving van een persoon met een hartaanval, aarzel dan zeker nooit om de defibrillator te gebruiken want het verbetert de overlevingskansen spectaculair.

Op de volgende locaties vind je een AED-toestel:

  • aan de gevel van het oude gemeentehuis, Kerkplaats;
  • op de parking aan het gemeentelijk sportcentrum Brieleke;
  • in de Ternesselei, aan de oprijlaan van Forest Hills;
  • op Fort 2, aan het voetbalveld;
  • Volkaertslei; aan de gevel van parochiecentrum 't Candonckske

Regelmatig organiseert het Rode Kruis opleidingen in het Fort. Op drie uur tijd leer je daar reanimeren en maak je kennis met een automatische externe defibrillator (AED). Raadpleeg voor meer informatie over deze cursussen de website van het Rode Kruis.

Meer info 
info@borsbeek-wommelgem.rodekruis.be

Datum van het bericht: dinsdag 24 oktober 2017