Naar inhoud

Meldpunt zwerfkatten pakt het zwerfkattenprobleem aan

Pak samen met het meldpunt het zwerfkattenprobleem aan

Het gemeentebestuur erkent het probleem van de zwerfkatten en heeft een project opgezet om zwerfkatten te steriliseren of te castreren. Zo dijken we het aantal nakomelingen in en krijgen we de kolonies zwerfkatten onder controle. Merk je zwerfkatten op in je omgeving? Meld dit dan via het formulier ‘Meldpunt zwerfkatten’ op het e-loket. Na de behandeling krijgt de zwerfkat ter herkenning een knipje in het oor.

Een kattin is al vruchtbaar vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden en kan 2 tot 3 nestjes per jaar grootbrengen. Wanneer zij niet gesteriliseerd wordt, zou ze dus in totaal een honderdtal kittens op de wereld kunnen zetten. Maar de kittens van zwerfkatten worden door katten opgevoed, en komen vaak amper in contact met mensen. Daardoor lukt domesticatie van die kleintjes na de leeftijd van 12 à 16 weken vaak niet meer. Het is dan ook belangrijk dat zwerfkittens zo snel mogelijk opgemerkt worden. Zo bestaat er mogelijk nog een kans om ze sociaal te maken en een geschikte adoptieplaats voor hen te vinden.

Gebruik meldpunt zwerfkatten
Via het gemeentelijk zwerfkattenproject worden geen huiskatten behandeld. Daarom is het belangrijk dat je als huiskatteneigenaar ook zelf je verantwoordelijkheid neemt en je eigen huiskat laat steriliseren/castreren en registreren. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Vrijwilligers gezocht!
Voor het vangen en vervoeren van de zwerfkatten zijn helpende handen onmisbaar. Ben je een grote dierenvriend en ben jij begaan met het lot van de zwerfkatten? Heb je een gezonde dosis geduld en doorzettingsvermogen? Ben jij bereid om mee te werken aan het zwerfkattenproject? Neem dan contact op met de gemeentelijk milieudienst op tel. 03-355 12 58 of via mail zwerfkatten@wommelgem.be.

Nieuwe thuis voor zwerfpoezen gezocht!
Een nieuwe thuis vinden voor zwerfpoezen is niet eenvoudig. Omdat ze weinig tot geen interactie met mensen gewend zijn, maken ze geen kans op plaatsing via het dierenasiel. Via het gemeentelijk zwerfkattenproject worden de katten na de ingreep bij de dierenarts terug uitgezet op de plaats waar ze opgepikt werden. Op plaatsen waar de overlast al te groot is, is dit niet mogelijk. Voor deze zwerfpoezen zoeken we opvangplaatsen.

Ben je een dierenvriend? Ben je bereid één of meerdere poezen onder je hoede te nemen en eten te geven? Heb je een plekje waar je het dier minstens een beschut onderkomen kan geven (zoals tuinhuis, garage,...) en mag ze daar een 6-tal weken wennen aan haar omgeving voor ze buiten mag? Schrikt een bang of schuchter dier je niet af?

Meldpunt zwerfkatten
milieudienst
tel. 03-355 12 58
zwerfkatten@wommelgem.be
meldingskaart ‘Zwerfkatten’

Datum van het bericht: maandag 23 oktober 2017