Naar inhoud
Deze informatie is niet meer actueel!

Kunst in het gemeentehuis: Angèle Schuddinck, Florentine Schuddinck en Paul Boon

Kunsttentoonstelling dec-jan 2017

Praktisch

Organisatiegemeentelijke cultuurdienst
Wanneervrijdag 1 december 2017 - woensdag 31 januari 2018
Vantijdens de openingsuren van het gemeentehuis
Prijsgratis

Info

Angèle heeft al met een heleboel verschillende dragers gewerkt: tekenen op papier, schilderen met acryl of olieverf op doek, zeefdrukken of lithografieën maken … Door een allergische reactie op white spirit moest ze enkele technieken aan de kant schuiven, maar dat maakte ook meer tijd vrij voor haar favoriete creatieve bezigheid. “Ik hou ervan om te schilderen en te aquarellen, maar er gaat niets boven even vlug een schets maken met grafiet of houtskool. Wanneer je vies en vuil bent, weet je pas dat je goed getekend hebt!” Haar werken zijn figuratief en beelden meestal landschappen of vergezichten af, zoals een Hollandse molen of een straatje in Frankrijk. “Ik neem ontzettend veel foto’s en thuis verwerk ik dat dan tot een schets met een mooie compositie. Ik gebruik ook mijn eigen kleuren want een schilderij hoeft voor mij niet 100% de werkelijkheid weer te geven. Daar heb je die foto al voor, toch? Als ik een bepaalde compositie of kleur in mijn hoofd heb, kan ik eindeloos blijven proberen tot ik het net zó op doek heb staan”, legt Angèle uit.

 

Ook bij zus Florentine vormt natuur de rode draad in haar werken. “Mijn zus en ik zijn relatief laat beginnen schilderen en hebben pas lessen gevolgd in de jaren ‘80, nu ben ik 72 jaar oud. Ik focus mij op aquarel-en pasteltechnieken, en op de academie vertelden ze mij dat mijn werk geïnspireerd lijkt door het impressionisme. Dat kan wel kloppen, want kunstenaars als Renoir of Emile Claus vind ik geweldig, hoe zij kleuren gebruiken is subliem. Dat hebben ze me aan de academie goed geleerd: hoe ik het beste uit de kleuren in mijn doek kan halen. Verder geef ik de werkelijkheid weer zoals ze is en vertrek ik van een foto. Ik gebruik geen episcoop om de foto bij wijze van spreken ‘over te tekenen’, maar zet het vanuit de losse pols op doek. Zo krijgt het schilderij toch een eigenheid mee. Ik plaats ook graag dieren prominent in beeld; mijn schilderij van de orang-oetan vond ik persoonlijk heel geslaagd. Af en toe doe ik ook portretten van kinderen, maar natuurbeelden vormen de hoofdmoot van mijn werken”, sluit Florentine af.

Schoonbroer Paul Boon trouwde met de jongste zus van Angèle en Florentine en maakte zo ook deel uit van de creatieve familie. Landschappen, dieren en natuurfenomenen vormen meestal het onderwerp van zijn hobbyfotografie. “Bij de start van mijn pensioen ben ik als hobby met fotografie begonnen. Een van de foto’s die ik graag met de bezoekers van het gemeentehuis wil delen, is die van het noorderlicht. We waren op vakantie gegaan naar Fins Lapland en hebben daar vijf dagen het noorderlicht kunnen aanschouwen. Daar is ook een prachtige foto uit voortgekomen, vanop onze uitkijkpost op een bevroren meer. Eigenlijk zijn de kleuren op foto een stuk indrukwekkender dan in het echt dankzij de sluitertijd van 25 seconden”, legt Paul uit. Daarnaast is hij ook lid van de Antwerpse fotoclub Brandpunt 23, die zich focust op straatfotografie. “Het is heel leuk om vast te leggen wat er allemaal op straat gebeurt, om iedereen bezig te zien en de reacties te volgen, van straatvegers tot iedereen die toevallig passeert… Ik woon in Borgerhout, en dankzij de winkeltjes is er ook altijd veel beweging. Ideaal om daar met mijn fototoestel op uit te trekken!”